×

Recensie

Metal

19 oktober 2010

Virgin Steele – The Black Light

The Black Light Bacchanalia

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: SPV

The Black Light Bacchanalia Virgin Steele Metal 3 Virgin Steele – The Black Light Bacchanalia Written in Music https://writteninmusic.com

Louter op basis van doorzettingsvermogen verdient Virgin Steele al respect. Al sinds de start in 1982 (met het nummer Children Of The Storm op de US Metal II verzamelaar) opereren David DeFeis en zijn mannen in de marge van de heavy metal. Ze houden vast aan hun sound en leveren al bijna dertig jaar kwalitatief goede  heavy metal albums af.

Met het derde album Noble Savage (1986) leek het erop of de doorbraak zou komen, maar die kwam uiteindelijk niet. David DeFeis is een volhouder en vormt samen met mensen als Joey de Maio van Manowar en Joe Floyd van Warrior een van de underground vaandeldragers van de ‘true heavy metal’. Door de jaren heen bleef Virgin Steele hun teksten baseren op mythologische onderwerpen. In de jaren tachtig van de vorige eeuw was dat ‘in’, maar in de 21e eeuw is het ronduit oubollig.

Iedereen die de muziek van Virgin Steele waardeert, zal The Black Light Bacchanalia met open armen ontvangen want de band gaat verder op de weg die ze 28 jaar geleden insloegen. Vanaf de opener met de nogal potsierlijke naam By The Hammer Of Zeus (And The Wrecking Ball Of Thor) tot het afsluitende Eternal Regret regeert de traditionele heavy metal. Zanger en frontman David DeFeis zingt zoals altijd melodieus en vergeet niet op een paar keer per nummer even klink uit te halen. In A Dream Of Fire is Virgin Steele ten voeten uit; een puike klassiek georiënteerde melodielijn die wordt gedragen door een piano, melodieuze zang met felle uithalen, galopperende drums en harmonisch gitaarwerk.

Net als bij vorige Virgin Steele albums is er ook op The Black Light Bacchanalia wel het nodige aan te merken. Zo staan de drums te hard in de mix waardoor de andere muzikanten enigszins worden ondergesneeuwd. Uitzonderingen zijn de ballads Nepenthe en The Tortures Of The Damned waarop DeFeis’ vocalen uitstekend tot hun recht komen. De productie klinkt behoorlijk gedateerd en echte compositorische verrassingen ontbreken. De ‘ware’ heavy metal fans zal het worst zijn want Virgin Steele is en blijft loyaal aan hun principes en stijl.

Virgin Steele is een band die veel meer uit hun carrière had kunnen halen en had kunnen uitgroeien tot de status die Manowar heeft. Helaas heeft het niet zo mogen zijn en zijn de mannen veroordeeld tot een bijrol in de annalen van de heavy metal. 1. By The Hammer Of Zeus (And Thewrecking Ball Of Thor)
 2. Pagan Heart
 3. The Bread Of Wickedness
 4. In A Dream Of Fire
 5. Nepenthe (I Live Tomorrow)
 6. The Orpheus Taboo
 7. To Crown Them With Halos Parts1&2
 8. The Black Light Bacchanalia (The Age That Is To Come)
 9. The Torture's Of The Damned
 10. Necropolis (He Answers Them With Dead)
 11. Eternal Regret