×

Recensie

Roots

02 maart 2011

VENcE

Press Button Start Show

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Real Harm

Press Button Start Show VENcE Roots 3.5 VENcE – Press Button Start Show Written in Music https://writteninmusic.com

Het gebeurt wel vaker dat we hier op WiM schrijven over albums die al een aantal weken (of langer) uit zijn. De redenen dat zo’n album niet eerder behandeld is, die zijn uiteenlopend. De reden dat er alsnog een recensie komt, die is veel belangrijker: het album verdient aandacht! En precies dat geldt voor Press Button Start Show van VENcE.

VENcE is een band uit Groningen, in 2004/2005 opgericht als trio en inmiddels uitgegroeid tot vijfmansformatie. Meteen een correctie: een formatie bestaande uit twee mannen en drie vrouwen. Dat zijn Jos de Vries (zang & gitaar), Sebastiaan Wiering (cello & zang), Lielian Tan (drums & zang), Laura Iwema (accordeon & piano) en Mariken Hoving (viool & zang).

De muziek die ze maken is een bijzondere mix van veel genres: folk, blues, country, jazz, Balkan en rock, in meerdere of mindere mate allemaal komen ze allemaal voorbij. Waar bij het mixen van zo veel genres het gevaar bestaat dat het vlees noch vis wordt, is dat hier absoluut niet het geval: de nummers klinken doorwrocht, vormen samen -hoe verschillend ze individueel soms ook zijn- een mooi en homogeen geheel.

Wat verder opvalt is de prettige, donkere zangstem van De Vries. Prettig, omdat die erg goed past bij de muziek, het geeft een extra sfeer. Soms doet de stem wat denken aan die van Nick Cave, toch is het zeker niet zo somber. Erg mooi is de combinatie van zijn stem met die van de dames. Erg fijn dus, dat die ook regelmatig meezingen.

Press Button Start Show is echt een album voor de muzikale kosmopoliet: zo veel genres, zo veel instrumenten. Zo veel van van alles en toch is het goed gedoseerd. Het biedt je een prachtige muzikale reis rond de wereld. Een album om aan te schaffen, een band om in de gaten te houden! 1. Layer By Layer
 2. Mullholland Drive
 3. The Ambulance
 4. Perverted Playground
 5. The Ants
 6. The Gravity Of Soul
 7. Gypsymamapokogirl
 8. @ The Devil Inn
 9. On The Count Of Nine
 10. 19-Six
 11. Kathleen
 12. Not Today
 13. Salty Fingers