×

Veder

Evergreen

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Aspen

Evergreen Veder Eigentijds 5 Veder – Evergreen Written in Music https://writteninmusic.com

Op Evergreen, het debuut van het nagelnieuwe Veder, bewijst eufoniumspeler Van Heertum samen met zijn muzikale metgezellen (klarinettist en saxofonist Joachim Badenhorst, gitarist en banjospeler Ruben Machtelinckx, trompettist Eivind Lonning) dat minder soms ook gewoon veel méér kan zijn.

Van Heertum kennen we natuurlijk van zijn talloze bijdragen aan diverse projecten (Book Of Air: vvolk, Linus, Ifa Y Xango, Chantal Acda,..), maar de laatste tijd duikt hij steeds vaker op als bandleider. Zo schreven we eerder al over zijn bijdrage aan het nieuwe Linus album en zijn soloalbum JK’s Kamer +50.92509° +03.84800°. Je herkent er weliswaar erg veel in van Van Heertums’ voorgaande bijdragen en projecten, maar toch is Veder weer iets heel nieuw geworden.

Opvallend is het citaat van Spinoza: “Everything endeavours to persist in its own being / Elk ding tracht in zijn bestaan te volharden”. Die vat treffend dit bijzondere project. De muziek werkt als een soort klankband bij een rit doorheen de (voorlopig nog) wilde, ongerepte natuur. Je hoort er elementen in van folk, klassiek en jazz, maar wat de groep rond Van Heertum hier presenteert is vooral van een maar al te zelden gehoorde schoonheid.

Zo af en toe refereert de groep op Evergreen wat naar de klankwereld van DAAU, maar dan zonder de uitbundigheid of chaos. Met hen deelt Veder eenzelfde liefde voor wroeten en zoeken, eenzelfde aandacht voor het boetseren en manipuleren van allerhande geluiden. Toch zijn er ook een aantal verschillen: het Veder kwartet moet het bijvoorbeeld veel meer hebben van subtiliteit, finesse en aandacht voor detail. Zodoende krijgen we een prachtig album dat zich niet laat vastpinnen op commerciële bedoelingen, maar vooral een creatieve vrijheid laat horen waar bijzonder véél muzikanten maar wat jaloers op zijn.

Je hoort een kwartet aan het werk dat volop speurt naar nieuw en ongekend terrein. Improvisatie blijft nog steeds de naakte kern van hun artistieke driften, onder meer tijdens passages als Hemlock en Die Immergrüne. Dat leidt tot erg uitgepuurde, minimalistische muziek die net als de natuur zelf soms prikkelt en uiterst weerbarstig is. Een halfuurtje muziek kan je vinden op Evergreen. Maar het is dan wel een ontzéttend mooi halfuurtje.

Op het door Koen Gisen in de Gentse La Patrie opgenomen Evergreen is in alle stilte een natuurkracht aan het werk. Van Heertum & co claimen eigen ruimte en vullen die naar eigen believen in. Minstens zo opvallend is de emotionele rijkheid die dit album kenmerkt : er is het zachte ontluiken bijvoorbeeld, net als het fluisteren van woorden. Maar wat een poëtische zeggingskracht. Wat deze tijdloze klankenwereld allemaal oproept, gaat vér voorbij het zegbare. Ontdek het, koester het als een geheim.  1. Fern Hemlock Sedum Klauwier Doven Die Immergrüne Lage Zwaluw