×

Recensie

Rock

16 juli 2013

Various Artists

The Dutch Woodstock

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Gonzo

The Dutch Woodstock Various Artists Rock 3.5 Various Artists – The Dutch Woodstock Written in Music https://writteninmusic.com

Na Monterey en Woodstock in de Verenigde Staten had ook Nederland zijn ‘Three Days of Peace And Music’. Het Popfestival in het Rotterdamse Kralingsebos, officieel Holland Pop genaamd, ging de geschiedenis in als ‘Kralingen’.

Van Woodstock verscheen al in 1970 een driedubbel-LP, later gevolgd door nog een dubbel-LP, en een bioscoopfilm, die er samen voor zorgden dat artiesten als Joe Cocker en Santana wereldfaam aan hun Woodstock-optreden overhielden. Zo niet bij Kralingen. Het enige dat daar al die jaren van verkrijgbaar was, en bovendien alleen nog in de tweedehands-platenzaken, was een zeer inferieure bootleg, een driedubbel-lp waarop een kleine selectie van de optredende artiesten was te vinden. In 1971 werd nog wel de film Stamping Ground uitgebracht, maar op lp of cd verscheen nooit een serieus souvenir.

Op de kop af 43 jaar na dato verscheen in juni een pakket bestaande uit een dubbel-cd en een dvd waarop voor het eerst in jaren een enigszins compleet beeld van het festival te vinden is. Ook hier is de opnamekwaliteit niet ‘high end’, in enkele opnamen zitten zelfs wat ‘drop outs’, het is eindelijk weer eens een tastbare herinnering aan dat voor Nederland unieke festival.

Enkele namen uit de Woodstock-line-up deden Kralingen aan, zoals Santana en Jefferson Airplane, topgroepen als Pink Floyd (nog net voor Meddle), The Byrds (in de Clarence White-bezetting die een maand later naar Amsterdam kwam om het album Untitled te promoten, dat concert werd trouwens door de VPRO opgenomen) en Soft Machine gaven het festival verder kleur. Ook nieuwe namen als Al Stewart traden op en enkele Nederlandse acts, als Ekseption en Living Blues.

De dvd geeft goed de sfeer van Kralingen weer, een festival dat met veel goede bedoelingen en weinig (logistieke) ervaring uit de grond werd gestampt. Halverwege de driedaagse forceerden belangstellenden de afrastering en kon de organisatie weinig anders dan er een gratis festival van maken.

In de film is duidelijk dat dit nog niet de tijd was van goed geoutilleerde festivalcampings. Halverwege zijn beelden te zien van het ontwaken van festivalpubliek op kleedjes en zeilen, temidden van afval. Peuters en kleuters lopen doelloos rond, een man rent met een saxofoon tussen de nog half slapende mensen in een poging wat leven in de brouwerij te brengen.

Net als Woodstock heeft ook Kralingen zijn eigen stortbui. Naakt rondlopen en dansen in de regen is in 1970 minder een probleem dan in 2013, zo bewijst de film wel. En dat andere bewijs dat met The Dutch Woodstock wordt geleverd, is dat er kennelijk nog zoveel geluid en beeld is bewaard van Kralingen.

Overigens moet voor deze release nog steeds wat moeite worden gedaan. Er zijn geen Nederlandse distributeurs die de uitgave op de Nederlandse markt hebben gebracht. Het product van het Britse Gonzo wordt door sommige grote platenketens als bootleg gediskwalificeerd en daarom niet verkocht. Andere zaken verkopen de cd/dvd wel.

De benaming ‘bootleg’ is enigszins te begrijpen, want van een gedegen mix en remastering is geen sprake, het is overigens de vraag of het beschikbare bronmateriaal daar wel goed genoeg voor is. Wie iets in huis wil hebben van het enige festival uit de Nederlandse muziekgeschiedenis dat de titel ‘The Dutch Woodstock’ met recht kan dragen, kan echter niet om deze uitgave heen.

Houd daarbij wel voor ogen dat niet in alle gevallen is gekozen voor de beste nummers, waarschijnlijk bij gebrek aan beter.

Tracklisting The Dutch Woodstock:

DVD:

 1. Santana – Gumbo
 2. Al Stewart – Zero She Flies
 3. Canned Heat – Human Condition
 4. The World’s in Tango/So Sad
 5. Quintessence – Giants
 6. Jefferson Airplane – Won’t You Try Saturday Afternoon
 7. It’s A Beautiful Day – Bulgaria
 8. T.Rex – By The Light of the Magical Moon
 9. The Byrds – Old Blue
 10. The Flock – Big Bird
 11. Soft Machine – Esther’s Nose Job
 12. Jefferson Airplane – White Rabbit/The Ballad of You and Me and Pooniel
 13. Santana – Savor/Jingo
 14. Pink Floyd – A Saucerful of Secrets

CD 1:

 1. Cuby & The Blizzards – Dust My Blues
 2. Canned Heat – Human Condition/So Sad
 3. Livin’ Blues – Big Road Blues
 4. Al Stewart – Zero She Flies
 5. Quintessence – Giants
 6. East of Eden – The Sun of East/Irish Theme
 7. Country Joe – Freedom
 8. Dr John – Mardis Gras Day
 9. Family – Drowned in Wine

CD 2:

 1. Santana – Gumbo/Savor/Jingo
 2. Jefferson Airplane – White Rabbit
 3. Jefferson Airplance – The Ballad of You and Me and Pooneil
 4. It’s a Beautiful Day – Wasted Union Blues/Bulgaria
 5. T.Rex – By The Light of the Magical Moon
 6. The Byrds – Old Blue
 7. The Flock – Big Bird
 8. Soft Machine – Esther’s Nose Job
 9. Pink Floyd – Set The Controls For The Heart of the Sun
 10. Pink Floyd – A Saucerful of Secrets