×

Recensie

Pop

14 februari 2013

Various Artists

Studio One Ironsides

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Soul Jazz Records

Studio One Ironsides Various Artists Pop 4 Various Artists – Studio One Ironsides Written in Music https://writteninmusic.com

Ironside was een van de vele aan het door Clement ‘ Coxsone’ Dodd opgerichte Studio One gelieerde platenlabels. Ironside, vermoedelijk vernoemd naar de gelijknamige TV-serie, met Raymond Burr in een rolstoel als Robert T. Ironside, de leider van de detectives van de politieafdeling van San Francisco. Een andere mogelijkheid is de verwijzing naar de teksten van reggae-held Bob Marley  ‘ the sides are tougher than tough’ en ‘ iron like a lion in Zion’ .

Het Ironside label was in ieder geval zeer actief in de begin jaren zeventig, met als zwaartepunt het jaar 1972, toen Coxsone zich genoodzaakt zag om zichzelf en zijn label(s) weer in het middelpunt van de aandacht te krijgen.

Veel nummers van deze gevarieerde compilatie zijn op het Ironside label verschenen maar sommigen ook op de labels Bongo Man, Money Disc, London en Coxsone. De label-logo’s werden namelijk altijd eerst geprint en daarna werden pas de titels toegevoegd. Het leek er zelfs verdacht veel op dat er niet van hogerhand besloten werd op welk label een nummer zou worden uitgebracht maar eerder werd gekeken naar welk logo voorhanden was op het moment van uitbrengen.

Deze verzameling geeft een uitstekend overzicht van de heerlijke (reggae)muziek die het label tussen 1963 en 1979 heeft voortgebracht. Naast de top van de toenmalige reggae treffen we ook veel volstrekt onbekende artiesten aan op Studio One Ironsides.  Dat maakt het luisteren overigens extra interessant want je hoort nu nummers die je anders nooit zou hebben ontdekt.  De compilatie weerspiegelt derhalve zowel de breedte als de diepte van de collectie van de Studio One labels.

Freddy McGregor treffen we twee keer aan op de 18 tracks tellende verzameling.  Met het loom klinkende I Man A Rasta en vooral het vrolijke Come Now Sister vertegenwoordigt hij op diverse wijze de sound van Ironside. ‘ Jamaica’s fist lady of song’ Marcia Griffiths overtuigt daarnaast met het korte, doch mooie Mark My Word en Prince Jazzbo eert The Heptones en maakt een nieuwe, bijna dancehall-achtige versie van  hun Ting A Ling met Natty Ting A Ling. Ook erg prettig in het gehoor liggen Danger In Your Eyes van The Paragons, dat een heerlijke ritme kent, vooral gedreven door de subtiel klinkende blazerssectie en Another Night van The Soul Sister.  Voor een lekker staaltje ska zorgen The Soul Brothers in Soho en Don Drummond met het instrumentale Nanny’s Corner. Dennis Alcapone bewijst dat je een bokswedstrijd ook muzikaal kunt omlijsten in het geinige Joe Frazier (Round Two) en de geest van Bob Marley (Knotty/Natty Dread) waart rond in het ontspannen klinkende Bongo Red van The Gladiators. De prachtige, soulvolle ballad I’m Still Waiting van Cornell Campbell sluit de verzameling wonderschoon af.

Hoewel niet van elk nummer de klasse afdruipt en soms de geluidskwaliteit van de (oude) opnamen iets te wensen overlaat, neemt dat niet weg dat Studio One Ironsides een heerlijke compilatie is, waarmee we de laatste koude dagen van dit jaar eenvoudig kunnen overbruggen.

Tracklisting Ironsides:

 1. Fabian Cooke – Mother And Child
 2. Marcia Griffiths – Mark My Word
 3. Freddie McGregor – I Man A Rasta
 4. Prince Jazzbo – Natty Ting A Ling
 5. The Paragons – Danger In Your Eyes
 6. Drum Bago & The Rebel Group – Reggae (Version)
 7. Don Drummond – Nanny’s Corner
 8. The Stingers – Rasta Don’t Stop No One
 9. Lone Ranger – Three Mile Skank
 10. The Soul Sister – Another Night
 11. Freddie McGregor – Come Now Sister
 12. Dennis Alcapone – Joe Frazier (Round Two)
 13. The Soul Brothers – Soho
 14. Alton Ellis – Can I Change My Mind
 15. Johnny Osbourne – Jealousy, Heartache And Pain
 16. The Gladiators – Bongo Red
 17. Pablove Black – Jamrec Dub
 18. Cornell Campbell – I’m Still Waiting


 1. Mother and Child
 2. Mark My Word
 3. I Man A Rasta
 4. Natty Ting A Ling
 5. Danger In Your Eyes
 6. Reggae Version
 7. Nanny's Corner
 8. Rasta Don't Stop No One
 9. Three Mile Skank
 10. Another Night
 11. Come Now Sister
 12. Joe Frazier
 13. Soho
 14. Can I Change My Mind
 15. Jealousy, Heartache and Pain
 16. Bongo Red
 17. Jamrec Dub
 18. I'm Still Waiting