×

Recensie

Electronic

12 december 2011

Trent Reznor & Atticus Ross

The Girl With The Dragon Tattoo

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Null

The Girl With The Dragon Tattoo Trent Reznor & Atticus Ross Electronic 4 Trent Reznor & Atticus Ross – The Girl With The Dragon Tattoo Written in Music https://writteninmusic.com

Nadat ze een Oscar in hun prijzenkast mochten zetten voor de soundtrack van The Social Network, hebben Trent Reznor en Atticus Ross de smaak van het soundtracks maken te pakken. Hun nieuwste werkstuk is met een speelduur van zo’n drie uur een hele zit, maar het is wel hypnotiserend mooi.

Net als The Social Network, is The Girl With The Dragon Tattoo een film van regisseur David Fincher. Deze heeft zich geworpen op de Amerikaanse remake van de reeks films die wij hier als de Millennium Trilogie kennen. The Girl With The Dragon Tattoo is het eerste deel in de reeks en hier ook bekend als Mannen Die Vrouwen Haten, zoals de originele filmversie in 2009 in de bioscoop ging draaien. The Girl With The Dragon Tattoo gaat in ons land pas op 19 januari 2012 in première, dus we kunnen daar nog niet zo heel veel over zeggen, behalve dat de film korter duurt dan de soundtrack die sinds deze week digitaal verkrijgbaar is en die later deze maand ook fysiek de markt op gaat. Maar op basis van die muziek zou je goed kunnen stellen dat deze van groot belang is voor de sfeerbepaling van de film.

De opener van de set is meedogenloos. Het is de door Karen O (frontvrouw van Yeah Yeah Yeahs) gezonngen en door Reznor en Ross van muziek voorziene cover van Led Zeppelins Immigrant Song. Het schuurt, kraakt, swingt en beukt en is een van de meest opwindende nummers die voormalig Nine Inch Nails frontman Reznor de afgelopen jaren opnam. Maar het is ook ene track die je op het verkeerde been zet, want de muziek die volgt is doorganas verstild als een hagelwit winterlandschap en trekt je ijskoude winternachten in. Sfeervolle en minimalistische tracks zoals het lugubere Under The Midnight Sun (her en der goed gemikte toetsaanslagen over een hypnotiserende ‘drone’ heen) worden afgewisseld met nummers als What If We Could, die weer precies omgekeerd zijn opgebouwd (de piano als basis, een brei van elektronisch geluid er overheen). Op af en toe een vocale track na (I Can’t Take It Anymore) is de soundtrack van The Girl With The Dragon Tattoo een instrumentale trip die je het best in één zit met de gordijnen én de ogen dicht tot je moet nemen. Wegzakkend in een muzikale roes, die enerzijds oorstrelend is, anderzijds bevreemdend, beangstigend en zenuwslopend.

Daarbij moet ook gezegd worden dat dit ook typisch een release is die je het best digitaal tot je kan nemen. Bij bestelling van de cd’s kregen wij de tracks digitaal vast ter download aangeboden en bij beluistering viel op dat de tracks – wel even afgezien van de al genoemde opener en de afsluitende Bryan Ferry-cover Is Your Love Strong Enough? – zo prachtig op elkaar aansluiten dat het eigenlijk zonde is dat je twee keer je stoel uit zou moeten om de luistertrip voort te kunnen zetten. Of nog erger, twaalf keer, als je de deluxe (en peperdure) 6LP versie aanschaft. Dat gezegd hebbende, die 6LP versie is wel om te watertanden, qua vormgeving en inhoud. En daarbij krijg je ook de bestanden in de allerhoogste ‘lossless’ geluidskwaliteit digitaal geleverd, zodat je het vinyl eigenlijk zo in de kast kan zetten en het niet hoeft te draaien.

Hoe dit werk als soundtrack fungeert, is in deze nog niet te zeggen. Daarvoor moet toch echt de film bekeken worden. Maar als op zichzelf staand muzikaal stuk werkt het prachtig, zeker in de kille decembermaand. Voor hen die niet zeker weten wat ze moeten verwachten, is HIER een 6-track sampler te downloaden, goed voor zo’n 35 minuten aan impressies. Op die plek is het album ook te bestellen in al haar verschillende verschijningsvormen. Voor de opener, kan je onderstaande YouTube video ‘beluisteren’.

The Girl With The Dragon Tattoo

CD1

 1. Immigrant Song (Trent Reznor, Atticus Ross & Karen O)
 2. She Reminds Me Of You
 3. People Lie All The Time
 4. Pinned And Mounted
 5. Perihelion
 6. What If We Could?
 7. With The Flies
 8. Hidden In Snow
 9. A Thousand Details
 10. One Particular Moment
 11. I Can’t Take It Anymore
 12. How Brittle The Bones
 13. Please Take Your Hand Away

CD2

 1. Cut Into Pieces
 2. The Splinter
 3. An Itch
 4. Hypomania
 5. Under The Midnight Sun
 6. Aphelion
 7. You’re Here
 8. The Same As The Others
 9. A Pause For Reflection
 10. While Waiting
 11. The Seconds Drag
 12. Later Into The Night
 13. Parallel Timeline With Alternate Outcome

CD3

 1. Another Way Of Caring
 2. A Viable Construct
 3. Revealed In The Thaw
 4. Millennia
 5. We Could Wait Forever
 6. Oraculum
 7. Great Bird Of Prey
 8. The Heretics
 9. A Pair Of Doves
 10. Infiltrator
 11. The Sound Of Forgetting
 12. Of Secrets
 13. Is Your Love Strong Enough? (How To Destroy Angels)


 1. Immigrant Song
 2. She Reminds Me Of You
 3. People Lie All The Time
 4. Pinned And Mounted
 5. Perihelion
 6. What If We Could?
 7. With The Flies
 8. Hidden In Snow
 9. A Thousand Details
 10. One Particular Moment
 11. I Can't Take It Anymore
 12. How Brittle The Bones
 13. Please Take Your Hand Away
 14. Cut Into Pieces
 15. The Splinter
 16. An Itch
 17. Hypomania
 18. Under The Midnight Sun
 19. Aphelion
 20. You're Here
 21. The Same As The Others
 22. A Pause For Reflection
 23. While Waiting
 24. The Seconds Drag
 25. Later Into The Night
 26. Parallel Timeline With Alternate Outcome
 27. Another Way Of Caring
 28. A Viable Construct
 29. Revealed In The Thaw
 30. Millennia
 31. We Could Wait Forever
 32. Oraculum
 33. Great Bird Of Prey
 34. The Heretics
 35. A Pair Of Doves
 36. Infiltrator
 37. The Sound Of Forgetting
 38. Of Secrets
 39. Is Your Love Strong Enough?