×

Total Control

Typical System

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Iron Lung Records

Typical System Total Control Alternative 4.5 Total Control – Typical System Written in Music https://writteninmusic.com

Het tweede album van het Australische Total Control is al net zo aanstekelijk en tegendraads als hun debuut Henge Beat van een kleine drie jaar terug. Heerlijk energiek heen en weer stuitend tussen eighties postpunk, electropop en alternative dance.

Het uit Melbourne afkomstige Total Control startte in 2008 als tweemansband met gitarist/keyboardspeler Mikey Young van Eddy Current Supperession Ring-faam en UV Race’s zanger Dan Stewart. Samen zetten ze songs in elkaar met een sampler en synthesizers in Young’s thuisstudio. Ze brachten een aantal singles uit maar traden maar weinig op omdat ‘jongens met synthesizers er op het podium nogal saai uitzien’. Met het toetreden van gitarist Al Montfort, bassist Zephyr Pavey en drummer James Vinciguerra werd de ideale formatie van Total Control gecreëerd. In 2011 brachten ze hun geweldige debuutalbum Henge Beat uit op het fijne hardcorelabel Iron Lung Records uit Seattle en gingen op tour met The Oh Sees.

Op hun tweede album Typical System verzetten de mannen van Total Control de bakens van de gevestigde postpunkorde wederom. Er gebeurt muzikaal zo vreselijk veel op dit nieuwe album dat je zelfs na meerdere malen luisteren de songs nog steeds optimaal verrassen en intrigeren. Iets wat alleen bij de echt heel goede albums gebeurt. Postpunk, hardcore, sythipop, krautrock en zelfs psychedelische lounge jazz worden allemaal in een grote blender gegooid en in 10 geweldige songs gegoten. Onnavolgbaar hoe geweldige tracks als het door punk energie gedreven Expensive Dog, het swingende Black Spring en het wonderlijk mooie Flesh War zich langzaamaan ontplooien tot meesterwerkjes. De rest van de songs doen er bepaald niet voor onder. Energie, verrassing en emotie in perfecte balans doen Typical System uitstijgen boven alles wat er momenteel in de alternative gebeurt.  1. Glass
  2. Expensive Dog
  3. Flesh War
  4. Systematic Fuck
  5. Liberal Party
  6. Two Less Jacks
  7. Black Spring
  8. The Ferryman
  9. Hunter
  10. Safety Net