×

Recensie

Alternative

27 juli 2021

TORRES

Thirstier

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Merge

Thirstier TORRES Alternative 3.5 TORRES – Thirstier Written in Music https://writteninmusic.com

Met het vorig jaar verschenen Silver Tongue maakt Mackenzie Ruth Scott de beslissing om het opnameproces in eigen handen te nemen. Een gedurfde keuze waarmee ze van een groot stukje zekerheid afscheid neemt. Het levert de op universitair niveau Engelse literatuur afgestudeerde singer-songwriter een prima soloplaat op, maar nu de angel vakkundig verwijdert is wil het niet meer bijten en steken. TORRES, want daar hebben we het hier over, klopt een jaar later weer braaf bij oudgediende Rob Ellis aan.

Deze producer bewijst zich in het verleden al ruimschoots als rechterhand van PJ Harvey, waarmee hij als mede bandlid al in Automatic Dlamini samenwerkt en waar ook John Parish deel van uitmaakt. Niet de minste gasten dus. Rob Ellis voegt een rauw stevig randje aan het geheel toe en creëert al eerder bij Anna Calvi iets soortgelijks dierlijks. Hij speelt met de fragiele emoties van deze duistere catwomen die hun nagels in de fluwelen songs zetten. Rob Ellis laat ze tot het uiterste spinnen, miauwen en blazen.

Toch is er wel wat in de verstandhoudingen tussen Rob Ellis en TORRES veranderd. De zangeres speelt een veel sterkere rol in het geluid waar het accent richting de kille dansbare synthpop kant verschoven is. Het blijkt weer eens dat een femme fatale hem uiteindelijk de baas is en die dominantie in zelfverzekerde songs omzet. De vijfde Thirstier studioplaat is bloedzuigend dorstig en op en top vrouwelijk. Nog meer in balans dan het eerder opgenomen aardedonkere Sprinter waar Portishead gitarist Adrian Utley ijzingwekkende mysterieuze lijnen aan toevoegt, en het tikkeltje overgeproduceerde zwaar elektronische Three Futures.

TORRES is de passagier in het feministische sensuele Drive Me, waar ze symbolisch achter Thelma & Louise plaatsneemt die hun eeuwige vrijheid tegenmoet rijden. Thirstier is het najagen van idealistische dromen, een twijfelende zoektocht naar de liefde, inclusief het toelaten en ook het afstompen. Seksuele spanning tussen twee vrouwen, die na de daad fantasierijk rustig over de dagelijkse gang van zaken doorkabbelen. Girls Talk en Bedtime Stories. Beheerste romantiek en onbedwingbaar verlangen. Ze dwingt Rob Ellis af om zijn comfortzone te verlaten en de driedimensionale diepte in te duiken, de meerdere lagen te verkennen om deze in de gedachtegang van TORRES te reproduceren.

Thirstier schuurt, funkt en verzuipt in een wazig shoegazer moeras. Thirstier gooit tevens de deur naar het jaren negentig tijdperk van de punkrock en de schoolse indie erotiek open. Thirstier flirt publiekelijk in bijzijn van haar partner met trance, dance, hiphop beats en nachtclub extase. Thirstier is de hongerige drang om lustgevoelens te beantwoorden als deze de lippen bevochtigen. Thirstier is het samenspel van al deze elementen.

Baby, keep me in your fantasies
Baby, keep your hands all over me
The more you look, the more you’ll see
As long as I’m around, I’ll be looking for nerves to hit
The more of you I drink, the thirstier I get
Baby, baby

En die hongerige drang is nog steeds niet gestild.  1. Are You Sleepwalking?
  2. Don't Go Puttin Wishes in My Head
  3. Constant Tomorrowland
  4. Drive Me
  5. Big Leap
  6. Hug from a Dinosaur
  7. Thirstier
  8. Kiss the Corners
  9. Hand in the Air
  10. Keep the Devil Out