×

Recensie

Alternative

20 februari 2012

Tindersticks

The Something Rain

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: V2

The Something Rain Tindersticks Alternative 4 Tindersticks – The Something Rain Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn mensen die zeggen dat Tindersticks keer op keer met exact hetzelfde album op de proppen komt. Is wat voor te zeggen. Maar wat tegelijkertijd ook keer op keer gebeurt, is dat het geluid steeds verder wordt aangescherpt. Als een diamant die steeds fijner geslepen wordt. Zodoende glanst de band op album nummer negen, The Something Rain, mooier dan ooit.

Oh oh oh, wat vertrouwen Stuart Staples en zijn mannen weer prachtig verpakte droefnis met een gouden randje aan cd toe. Of beter, aan vinyl. Want daar is dit album op gebouwd, zo vertelt Staples elders op WrittenInMusic. Hoe dan ook, het is wel een goede timing. De ultieme herfstplaat komt op het moment dat de lente zich na een ultrakorte ‘horrorwinter’ alweer een beetje laat zien. Voor het gemak is de carrière van Tindersticks in twee stukken op te delen. Enerzijds is er het materiaal van de band uit de jaren ’90 – wat doorgaans van eng hoog niveau was – en daarnaast is er de band van na de doorstart die in 2006 werd ingezet. En die laatste versie van Tindersticks wist het tot nu toe nooit helemaal waar te maken. De albums hadden hun momenten, maar waren over de hele linie niet van begin tot eind ijzersterk.

Op The Something Rain zoekt de band – hoewel minimaal – meer het experiment, onder meer door langere liedjes af te leveren (alleen al de gesproken opener Chocolate duurt al een minuut of negen) en door het gebruik van blazers (wat uitmuntend uitpakt in Slippin’ Shoes). Bijkomstigheid is dat het geluid daardoor toegankelijker is dan ooit, zonder dat Tindersticks zichzelf verloochend. Neem nu het mooi melancholische Medicine, dat direct onder de huis kruipt. Of een nummer als This Fire Of Autumn, dan door stemmig xylofoongebruik en de tweede stem van zangeres Gina Foster al bij eerste luisterbeurt tot een hoogtepunt gerekend kan worden.

Het doet het album echter tekort om de tracks los van elkaar aan te stippen. Beter is het om het album te ondergaan van begin tot eind, want dan vallen de tracks (die ook los van hoge kwaliteit zijn) pas echt goed op hun plek. Een luisteralbum pur sang dus. Wellicht zijn de pieken die je hier hoort niet het állerbeste uit de twintigjarige carrière van de band, maar het scheelt niet veel. En over de hele linie is The Something Rain ontegenzeggelijk met meest consistente en uitgewerkte album in de Tindersticks catalogus en daardoor vooral als geheel een hoogtepunt te noemen. Wordt album nummer tien weer ‘meer van hetzelfde’, dan nog mag je hopen dat het wederom van dit hoge niveau is. Een band in de buitencategorie, dit Tindersticks.

THE SOMETHING RAIN

 1. Chocolate
 2. Show Me Everything
 3. This Fire of Autumn
 4. A Night So Still
 5. Slippin’ Shoes
 6. Medicine
 7. Frozen
 8. Come Inside
 9. Goodbye Joe


 1. Chocolate
 2. Show Me Everything
 3. This Fire Of Autumn
 4. A Night So Still
 5. Slippin' Shoes
 6. Medicine
 7. Frozen
 8. Come Inside
 9. Goodbye Joe