×

Recensie

Alternative

09 september 1983

This Mortal Coil

Sixteen Days/Gathering Dust EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: 4AD

Sixteen Days/Gathering Dust EP This Mortal Coil Alternative 4 This Mortal Coil – Sixteen Days/Gathering Dust EP Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een geweldig idee was het van 4AD labeleigenaar Ivo Watts-Russell om zijn artiesten in de studio samen te brengen en daar het project This Mortal Coil te starten. Het idee ontstond nadat hij Modern English, de eerste band die hij voor 4AD tekende, Sixteen Days en Gathering Dust, twee van hun eerste songs, aan elkaar als einde van hun liveshows hoorde spelen en hem het een goed idee leek om deze songs opnieuw op te nemen en als 12 inch uit te brengen. De band voelde daar maar weinig voor.

Uiteindelijk drukte Watts-Russell zijn zin door en verzamelde muzikanten van het label om de songs dan maar op te nemen. Liz Fraser en Robin Guthrie van Cocteau Twins werden ingeschakeld, net als leden van Colourbox en Gordon Sharpe, zanger van Cindytalk. Tenslotte wilden de mannen van Modern English natuurlijk niet achterblijven en sloten zich aan. Ze namen de songs met Ivo Watts-Russell en John Fryer, die samen de naam This Mortal Coil hadden aangenomen, als producers op. Het bleek een geweldige versie.

Als extra track werd gekozen om het van Tim Buckley bekende Song To The Siren op te nemen. Een versie die alleen door Guthrie en Fraser werd opgenomen. Een versie die Fryer en Watts-Russell zo bekoorde dat ze besloten deze als A-kant van de single te maken. Het bleek een ingenieuze stap. De versie van Fraser en Guthrie bleek een ronduit verpletterende versie die het origineel overtrof en de song volledig nieuwe glans gaf. Niet alleen het geweldige gitaarwerk van Guthrie maar al helemaal de hemelse vocalen van Fraser schoten diep in het hart en maakten van hun versie een emotievolle klassieker.

De Sixteen Days/Gathering Dust EP is niet alleen een onvervalst hoogtepunt in de catalogus van 4AD maar tevens het optimale bewijs van de grote kracht van Robin Guthrie en Liz Fraser.

Officiële releasedatum: 9 september 1983  1. Sixteen Days
  2. Gathering Dust
  3. Song To The Siren
  4. Sixteen Days Reprise