×

Recensie

Alternative

12 december 2018

This Mortal Coil

It'll End in Tears (vinyl reissue)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: 4AD

It'll End in Tears (vinyl reissue) This Mortal Coil Alternative 4.5 This Mortal Coil – It’ll End in Tears (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Met het heruitbrengen van het vinyl van This Mortal Coil hebben wij een prima reden de band/het project weer eens volop in het zoeklicht te plaatsen. Hun drie uitgebrachte albums behoren tot het allermooiste dat de muziek heeft voorgebracht.

This Mortal Coil ontstond in het hoofd van Ivo Watts-Russell toen de door hem bij 4AD getekende band Modern English het idee afwees om hun twee songs Sixteen Days/Gathering Dust, die ze, met veel succes, live vaak als medley speelden, ook zodanig op plaat te zetten. Watts-Russell besloot derhalve om een gelegenheidsband samen te stellen om dat wel te doen. In navolging van de grandioze Sixteen Days/Gathering Dust EP waarop Song To The Siren, die magnifieke, onvergetelijke versie van de Tim Buckley song door Liz Fraser en Robin Guthrie van Cocteau Twins uitgevoerd, de absolute trekker was, verscheen een jaar later een volledig album van This Mortal Coil. It’ll End In Tears (1984), met natuurlijk ook die bloedmooie Song To The Siren erop, was muziek in volmaakte vorm.

Het allermooiste aan It’ll End In Tears is dat die kenmerkende dromerige, donkere sound die het label later zo definieerde hier al zo prachtig aanwezig is. In elke track op het album. Daarnaast worden op het album een aantal oude helden zoals Tim Buckley, Roy Harper en Alex Chilton weer volop in de schijnwerpers gezet. De versie van Chiltons Kangaroo uitgevoerd door Cindytalk zanger Gordon Sharpe, die het album opent met Simon Raymonde op bas, klinkt als een ware ode, diens Holocaust krijgt mede door de indrukwekkende zang van Howard Devoto een definitieve versie mee. (Devoto zat destijds nog in Magazine en zou later met Luxuria ook tot de 4AD familie toetreden). Hetzelfde geldt voor het door Liz Fraser gezongen en door Roy Harper geschreven Another Day. Prachtversie.

It’ll End In Tears is in alle opzichten een machtig album. Van de uitwaaierende stukken met een imponerende Lisa Gerrard (Dead Can Dance) en het wat steviger Not Me (van Wire’s Colin Newman) door Robbie Grey (Modern English) tot instrumentals als het geweldige Fyt, uitgevoerd door The Wolfgang Press’ Mark Cox en Colourbox’ Martyn Young. Ook The Last Ray en vooral ook Barramundi, geschreven door Simon Raymonde en door hem en Cocteau Twins gitarist Robin Guthrie uitgevoerd zijn prachtig. Opvallend om te vermelden is dat Cocteau Twins voor de medewerking aan het This Mortal Coil project net bassist-loos waren. De samenwerking met multi-instrumentalist Raymonde bleek zo goed te werken dat Fraser en Guthrie hem vroegen tot de band toe te treden. Op de hoes van It’ll End In Tears staat hij al als lid van Cocteau Twins vermeld.

It’ll End in Tears is juist door z’n dwarse diversiteit zo’n mooi coherent album. Gezongen en instrumentale stukken kriskras door elkaar heen maar perfect in volgorde op het album gezet. Hoewel 4AD voorheen door bands als het geweldige Bauhaus en Modern English het stempel van postpunk label had gekregen werd met It’ll End In Tears een nieuwe kleur gevonden. Een ruimtelijke, donkere sound met immer opvallende vocalen die iets ondefinieerbaars kreeg: De 4AD sound.

It’ll End in Tears plaatste 4AD nog meer dan voorheen naar voren als een van de meest belangwekkende platenlabel van de jaren 80. Het project zou nog twee prachtige albums voortbrengen. Filigree and Shadow (1986) en Blood (1991). De nieuwe deluxe vinyl-editie van It’ll End In Tears heeft een fraaie klaphoes, in plaats van de enkele originele hoes. Watts-Russell en origineel 4AD ontwerper Vaughan Oliver hadden toezicht op de ontwikkeling. Het vinyl werd geperst uit tapes die geremastered werden van de oude analoge opnamen van de veel te jong overleden John Dent. Dit zijn heruitgaven waar je van droom zo mooi!

Tracklisting It’ll End in Tears:

Side One:

 1. Kangaroo
 2. Song To The Siren
 3. Holocaust
 4. Fyt
 5. Fond Affections
 6. The Last Ray

Side Two:

 1. Another Day
 2. Waves Become Wings
 3. Barramundi
 4. Dreams Made Flesh
 5. Not Me
 6. A Single Wish