×

Recensie

Alternative

06 maart 2019

This Mortal Coil

Blood (vinyl reissue)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: 4AD

Blood (vinyl reissue) This This Mortal Coil Alternative 4.5 This Mortal Coil – Blood (vinyl reissue) Written in Music https://writteninmusic.com

Dankzij het heruitbrengen van het vinyl van This Mortal Coil hebben wij een prima reden de band/het project weer eens volop in het zoeklicht te plaatsen. Hun drie uitgebrachte albums behoren tot het allermooiste dat de muziekgeschiedenis heeft voorgebracht. We schreven al eerder over de vinyl heruitgaven van It’ll End In Tears en Filigree and Shadow.

Blood (1991) is het uiteindelijke slot van de This Mortal Coil (TMC) trilogie. Een album dat wat moeizamer dan de eerste twee delen tot stand kwam en uiteindelijk pas bijna vijf jaar na tweede album Filigree and Shadows verscheen. Maar de magie van het project was nog net zo hard daar en Blood is een majestueus slot in een ronduit briljante serie. En net als Filigree and Shadow een dubbelabum.

4AD baas Ivo Watts-Russell en vast TMC-maatje John Fryer kregen ook voor dit album weer een vorstelijke gastenlijst voor elkaar. Dit ondanks het ontbreken van Cocteau Twins leden (vooral de rol van bassist Simon Raymonde was op de eerste twee delen aanzienlijk geweest) omdat de band rond de opnamen van Blood in onmin met Watts-Russell leefde en kort daarna zelfs het label verliet. Maar de 4AD artiestenstal bleek onuitputtelijk en het kostte geen enkele moeite om weer een indrukwekkend album samen te stellen.

Blood volgde hetzelfde muzikale pad als de voorgaande twee albums. Dus zowel zelf geschreven verse composities als bewerkingen van eigenzinnige songs van songschrijvers/muzikanten die herwaardering verdienen zoals Gene Clark, Jesse Ed Davis, Chris Bell, Syd Barrett, Rodney Crowell, Dave Roback, Randy California en Mary Margaret O’Hara.

Grote trekker voor het album was natuurlijk uitvoering van Chris ‘Big Star’ Bells You and Your Sister door Kim Deal & Tanya Donnelly. Deal, bassiste/zangeres in Pixies en Donnelly, gitariste/zangeres in Throwning Muses en Belly, die met elkaar in 1989 de eerste versie van The Breeders hadden opgestart, maakten er een wonderbaarlijk mooie uitvoering van, die Bells’ enige soloalbum I Am The Cosmos weer flink in de schijnwerpers zette. Het titelnummer van dat album is trouwens op de slotkant van Blood in een opvallende uitvoering met Deirdre Rutkowski en Dominic Appleton (Breathless) te horen.

Spannend is ook de uitvoering van Steven Robacks Carolyn’s Song, oorspronkelijk van het legendarische Rain Parade album Emergency Third Rail Power Trip, gezongen door Deirdre Rutkowski, de zangeres die prominent aanwezig is op Blood maar waar nadien maar weinig meer vernomen werd, helaas. (Haar zus Louise had wel een platendeal en werkte onder meer samen met Dave Stewart (Eurythmics) en componist Craig Armstrong).

Blood is wederom een muzikaal zeer rijk album. Melancholiek in toon zoals alles wat op 4AD verscheen en verschijnt. Watts-Russell en Fryer hadden een dubbelalbum samengesteld vanuit verschillende alternatieve hoeken. De muziek is dan weer ronduit sfeervol met strijkers dan weer ultiem donker met dreigende gitaren en donkere bassen. Met net als op de voorgaande albums de helft gezongen, de andere helft instrumentaal.

Met The Lacemaker, in twee versies op het album, als optimale sfeermaker en het prachtige Dreams Are Like Water als eerste hoogtepunten openbaren zich ook met het van Spirit (Randy California) bekende Nature’s Way en Syd Barrett’s Late Night die met de stem van Caroline Crawley en een vrijwel kale ondergrond extra goed binnenkomen, prachtige andere songs. Met de eerder genoemde muzikale rijkdom en alles hier nog niet benoemd maar al net zo geweldig interessant en mooi, openbaart zich op Blood alweer zo’n warme muzikale gloed die de tand des tijds moeiteloos doorstaan heeft.

De trilogie albums van This Mortal Coil Blood plaatste 4AD naar voren als een van de meest belangwekkende platenlabel van de jaren tachtig. De nieuwe deluxe vinyl-editie van Blood heeft een aangepaste tegelijk fraaie klaphoes met alle info en erg mooie, niet eerder gebruikte, foto’s. Watts-Russell en oorspronkelijke 4AD ontwerper Vaughan Oliver hadden toezicht op de ontwikkeling. Het vinyl werd geperst uit tapes die geremastered werden van de oude analoge opnamen van de veel te jong overleden John Dent. Dit zijn heruitgaven waar je van droom, zo mooi!

Tracklisting Blood (vinyl reissue):

Side 1:

 1. The Lacemaker
 2. Mr. Somewhere
 3. Andialu
 4. With Tomorrow
 5. Loose Joints
 6. You and Your Sister

Side 2:

 1. Nature’s Way
 2. I Come And Stand And Every Door
 3. Bitter
 4. Baby Ray Baby
 5. Several Times

Side 3:

 1. The Lacemaker II
 2. Late Night
 3. Rubby and Wretched
 4. Help Me Lift You Up
 5. Carolyn’s Song
 6. D.D. and E.

Side 4:

 1. Til I Gain Control Again
 2. Dreams Are Like Water
 3. I Am The Cosmos
 4. (Nothing But) Blood