×

Recensie

Alternative

28 februari 2021

The Telescopes

Songs of Love and Revolution

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Tapete

Songs of Love and Revolution The Telescopes Alternative 4 The Telescopes – Songs of Love and Revolution Written in Music https://writteninmusic.com

Het is 1989. De zwartgallige postpunk is door het daaruit voortkomende beeldende sprookjesachtige dreampop en de zwaar druggy shoegazer ruis ingehaald. The Cure combineert dit perfect en komt met het meesterlijke Disintegration. Een maand na die releasedatum sluit het The Telescopes viertal zich in de studio op en werkt aan het zwaar rockende Taste. Een oorverdovend heftig explosief debuut die als een dreigende lawine een allesvernietigende indruk achterlaat. De temperatuur buiten is broeierig en heet, en dat hoor je ook op deze baanbrekende plaat terug waarbij de nadruk op het geestverruimend gitaargeweld gelegd wordt. De muziekwereld is ondertussen aan het veranderen, en daar wordt The Telescopes een van de eerste slachtoffers van.

Vervolgens haalt de gek makende Madchester rage ze in, die de jeugd al trippend en ravend op de dansvloer laat feesten. Soulvolle psychedelica en nonchalante Britpop haken hier aangenaam op in, en The Telescopes raken door dit vruchtbare overaanbod ondersneeuwt. De overrompelde kracht van de band wordt steeds zwakker, al leveren ze trouw om de paar jaar een prima plaat af. Halverwege december 2020 overlijdt de oorspronkelijke gitarist David Fitzgerald aan de gevolgen van kanker. Een kleine twee maanden later verschijnt Songs of Love and Revolution, de twaalfde studioplaat van deze vergeten cultfiguren.

Songs of Love and Revolution is een zwaar zuigende gillende belevenis, waarbij de zang er in ingetogen zwaarmoedige gemoedstoestand de nodige zwartduistere aspecten aan toevoegt. Prehistorische primitieve holbewonersritmes dreunen daar als een verdwaald achterhaalt tijdsbestek doorheen. The Telescopes laten zich niet door de nieuwbakken hypes beïnvloeden en leven daadwerkelijk onder die symbolische steen in de grond, die ze van de hedendaagse ontwikkelingen in het popklimaat weghouden. Sterker nog, ze duiken zelfs met hun Amerikaans getinte sixties psychedelica nog een aantal stappen verder terug de geschiedenis in.

Het genotsmiddelen geluid is hier niet alleen aanwezig om in verdovende toestand te inspireren en gesloten deuren te openen. Het slepende karater voeren ze tot de helende werking terug waarmee pijn bestreden wordt. Traag ontsnappen de vermorzelende standje zenuwinzinking gespeelde gitaarakkoorden jammerend uit de versterkers en mengen deze met de mineur gestemde studio treursfeer. Het fuzzbox effectenpedaal wordt finaal de grond in getrapt, waaroverheen de emotieloze zang van Stephen Lawrie de benauwende leegte een toepasselijke plek geeft. This Is Not a Dream, helaas niet dus.

Hypnotiserende surfgolven trotseren verdovend de geluidsbarrières om vervolgens in liquide experimentele LSD dampen die opwekkende slaaproes te ervaren. Toch leunt Songs of Love and Revolution veel sterker tegen de duistere postpunk aan, welke door onverwachte heftige tempowisselingen opgeschrikt worden die de toch al vernietigende klanken na een vriendschappelijk handgebaar verraderlijk dat extra duwtje richting de bodemloze afgrond geven. Een bijna gepensioneerde machinist rijdt tijdens zijn laatste This Train afscheidsrit de poort van de hel binnen, om zijn onwetende passagiers aan de opwachtende duivel af te leveren.

Als een intrigerende doodsbel roepen de loeizware marcherende drumpartijen een naargeestig unheimisch gevoel op, die de maag als een overbelaste spons tot een uitgewerkt nutteloos orgaan laat krimpen. The Telescopes beantwoorden de onmacht en onvrede van de hedendaagse generatie door er een flinke schep aan nagloeiende songstructuren bovenop te gooien. De opgekropte dreigende boosheid gezien door de ogen van gedesillusioneerde volwassen rockers, die dat sprankje hoop als asgrauwe grafdelvers allang begraven hebben.  1. This Is Not a Dream
  2. Strange Waves
  3. Mesmerised
  4. Come Bring Your Love
  5. This Train
  6. Songs of Love and Revolution
  7. You're Never Alone with Despair
  8. We See Magic and We Are Neutral, Unnecessary
  9. Haul Away the Anchor