×

Recensie

Alternative

09 juni 2012

The Tallest Man On Earth

There's No Leaving Now

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Dead oceans

There's No Leaving Now the Tallest Man On Earth Alternative 3 The Tallest Man On Earth – There’s No Leaving Now Written in Music https://writteninmusic.com

Kristian Matsson en zijn gitaar. De afgelopen twee albums bleek het een gouden formule te zijn voor de mooie, gevoelige liedjes van The Tallest Man On Earth. Debuut Shallow Graves (2008) stond vol met melancholische nummers die tegelijktoch opgewekt waren. Het was dan ook geen verrassing dat de opvolger The Wild Hunt (2010) een vervolg was op deze aandoenlijke plaat en dus wederom een groot succes bleek. Toch gaat het nu met There’s No Leaving Now fout, hoe jammer dat ook is.

In tegenstelling tot de twee voorgaande albums, heeft Matsson wat veranderingen ingevoerd. Kleine veranderingen, maar toch. Zo neemt hij af en toe voorzichtig een elektrische gitaar ter hand en is in het openingsnummer To Just Grow Away een heel subtiel drumpartijtje te ontdekken. Factoren die geen afbreuk doen aan de nummers, dus waarom ook niet. Evenals op The Wild Hunt heeft Matsson voor een nummer zijn gitaar ingewisseld voor de piano, een instrument dat hij ook zeker goed beheerst.

Toch is er iets mis. Nummers lijken ongeïnspireerd. Het grote vuur van de voorgaande platen is gekrompen tot een aanstekervlammetje, waardoor liedjes simpelweg energie missen. Waar Matsson op Shallow Graves en The Wild Hunt zichzelf begeleidde met een zeer melodieuze gitaarpartij, heeft hij nu andere gitaren nodig. Leading Me Now en Little Brother zijn de weinige nummers waarin hij zichzelf nog melodieus begeleid. Daar komt bij dat Matsson zeker niet gezegend is met een goede en mooie zangstem. Op voorgaande albums was dat geen probleem doordat hij wist hoe hij zijn stem moest doseren. Bij There’s No Leaving Now slaat hij echter de plank mis en komt zijn stem schel en soms zelfs vervelend boven de nummers uit.

Het lijkt er op dat Kristian Matsson het een beetje kwijt is. De inspiratie is weg en om dat te verbloemen maakt hij gebruik van andere instrumenten. Het is zonde, doodzonde. Nummers waarin Matsson nog wel zijn mooie melodieën te pakken heeft (Little Brother en Criminals), lijken door toonhoogte en manier van spelen zo op elkaar dat de inspiratieloosheid van Matsson alleen maar duidelijker wordt. There’s No Leaving Now bevestigt dat het een hele opgave is om elke twee jaar een album uitbrengen met kleurrijke en mooie liedjes.

Tracklisting There’s No Leaving Now:

 1. To Just Grow Away
 2. Revelation Blues
 3. Leading Me Now
 4. 1904
 5. Bright Lanterns
 6. There’s No Leaving Now
 7. Wind And Walls
 8. Little Brother
 9. Criminals
 10. On Every Page


 1. To Just Grow Away
 2. Revelation Blues
 3. Leading Me Now
 4. 1904
 5. Bright Lanterns
 6. There's No Leaving Now
 7. Wind And Walls
 8. Little Brother
 9. Criminals
 10. On Every Page