×

Recensie

Pop

07 september 2012

The Specials – More… Or Less. The Specials

More... Or Less

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: EMI Records Ltd.

More... Or Less The Specials Pop 4 The Specials – More… Or Less. The Specials Live Written in Music https://writteninmusic.com

Okee, je bent een band die na jaren van afwezigheid terug is. Met groot succes ook nog. En dan is er slechts één oud bandlid uit de originele line-up dat niet meedoet, maar dat is wel direct de belangrijkste componist. Wat doe je dan? More… Or Less. The Specials Live is het antwoord.

Zoals al bleek uit de concertrecensie van het optreden dat The Specials vorig jaar in Amsterdam deden, The Specials zijn in topvorm en muzikaal alles behalve gedateerd als zij op het podium tekeer gaan. Sterker nog, inhoudelijk is het repertoire er door jarenlange instrumentbeheersing zelfs beter op geworden dan tijdens de originele bandperiode eind jaren ’70, begin jaren ’80. Dat bewees de band eens te meer eerder dit jaar op Pinkpop, waar ze het ook nog eens op halve kracht moesten doen vanwege het door ziekte ontbreken van gangmaker Neville Staple. Maar zoals in die liverecensie ook al stond, het enige bandlid dat de gelederen van de sinds 2008 weer actief zijnde ska-legende niet versterkt, is componist Jerry Dammers. Dat gemis begint men zo zoetjes aan wel behoorlijk te voelen. Want hoe energiek de optredens ook zijn, inmiddels teren de heren al een jaar of vier op het materiaal van slechts twee albums en wat nieuw materiaal zou toch wel fijn zijn. De vraag wie hen dan nu in hemelsnaam van nieuw materiaal moet gaan voorzien, wordt met de release van More… Or Less. The Specials Live opzichtig omzeild.

Deze dubbellaar bevat – op chronologische volgorde ook nog eens – recent uitgevoerde versies van alle nummers van hun twee in 1979 en 1980 uitgekomen albums. Wederom oude meuk dus, waarbij de concertervaring volledig teniet gedaan wordt door de ‘studio opbouw’ van het repertoire. Maar goed, wie een volledig concert wil horen kan via de website van de band alle concerten van de afgelopen tournee integraal op cd aanschaffen. Deze verzamelaar heeft van al die shows (inclusief enkele opnames uit Paradiso) de beste uitvoeringen van de liedjes gepakt. Tel daarbij de hoorbaar enthousiaste band, met een berg meer ervaring en instrumentbeheersing. Het zijn factoren die er voor zorgen dat The Specials anno 2011/2012 de eigen studioversies van weleer meer dan regelmatig muzikaal volledig overklassen. Waardoor de curieuze situatie ontstaat dat More… Or Less. The Specials Live zowel een volkomen overbodige als een uitermate welkome toevoeging aan de discografie te noemen is.

The Specials – More… Or Less. The Specials Live

 1. A Message To You Rudy
 2. Do The Dog
 3. It’s Up To You
 4. Nite Klub
 5. Doesn’t Make It Alright
 6. Concrete Jungle
 7. Too Hot
 8. Monkey Man
 9. (Dawning Of A) New Era
 10. Blank Expression
 11. Stupid Marriage
 12. Too Much Too Young
 13. Little Bitch
 14. You’re Wondering Now
 15. Enjoy Yourself (It’s Later Than You Think)
 16. Rat Race
 17. Man At C&A
 18. Hey Little Rich Girl
 19. Do Nothing
 20. Pearl’s Cafe
 21. Stereotype
 22. Ghost Town
 23. Friday Night, Saturday Morning
 24. International Jet Set
 25. Gangsters
 26. Guns Of Navarone


 1. A Message To You Rudy
 2. Do The Dog
 3. It's Up To You
 4. Nite Klub
 5. Doesn't Make It Alright
 6. Concrete Jungle
 7. Too Hot
 8. Monkey Man
 9. (Dawning Of A) New Era
 10. Blank Expression
 11. Stupid Marriage
 12. Too Much Too Young
 13. Gangsters
 14. Little Bitch
 15. You're Wondering Now