×

Recensie

Alternative

24 januari 2014

The Pineapple Thief –

Introducing...

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Kscope

Introducing... The Pineapple Thief Alternative 3.5 The Pineapple Thief – Introducing… Written in Music https://writteninmusic.com

Groot-Brittannië is de bakermat van de progressieve rock en bands als King Crimson, Pink Floyd, Genesis, Marillion en Porcupine Tree zijn proggrootheden bij uitstek, maar we moeten niet vergeten dat er in de progmarge nog vele andere noemenswaardige Britse bands actief zijn.

Zo ook The Pineapple Thief: deze band rondom Bruce Soord, zanger, gitarist, componist en tekstschrijver, bestaat al sinds 1999 en heeft inmiddels negen studioalbums op hun naam staan. Ze zijn nooit doorgebroken bij het grote publiek, maar hebben al vrij snel een zeer hechte fanbase opgebouwd en genieten inmiddels een toch behoorlijke reputatie binnen de progscene. De populariteit van The Pineapple Thief groeit nog steeds: de band bereikt steeds meer liefhebbers van progressieve en alternatieve rockmuziek en met name in Nederland, het land dat van meet af aan grote interesse heeft getoond in deze Britse muzikanten.

The Pinepapple Thief wordt alom geprezen om hun sterke songteksten en muzikaal vakmanschap. Oprichter Buce Soord schrijft alle muziek en teksten en is gedurende het bestaan van de band altijd de drijvende kracht geweest achter de band. Zijn sterke, doorgaans autobiografische, soms op heftige levenservaringen gebaseerde teksten zijn ook in hun eigen land niet onopgemerkt gebleven: op aanraden van Steven Wilson (Porcupine Tree) heeft de band in 2008 de banden met label Cyclops verbroken en zijn ze overgestapt naar Kscope, met het oog op “meer”.

In 2012 brachten ze hun negende studioalbum uit, All The Wars, waarbij kosten noch moeite werden gespaard: medewerking van het Praags Filharmonisch orkest en een koor, een gelikte productie en opvallend artwork van gerenommeerd fotoraaf Mark Mawson. Het album werd redelijk positief ontvangen en leverde weer een nieuwe schare fans op.

Waar The Pineapple Thief in hun beginjaren nog duidelijk hun wortels in de progmuziek hadden, lijken ze flink wat progharen te zijn verloren op de afgelopen paar platen en meer de kant van de alternatieve rockmuziek te hebben opgezocht. Je zou zelfs kunnen zeggen dat er hier en daar een vleugje pop is te onderscheiden in hun meer recentere werk.

De fanbase van The Pineapple Thief is gestaag blijven groeien en daarmee is ook de vraag naar de oudere albums (die door schaarste tegen hoge bedragen op eBay werden verhandeld) toegenomen. Om tegemoet te komen aan die vraag en nieuwe fans een kans te geven de rijke muzikale geschiedenis van de band te leren kennen, brengt Kscope nu de dubbelaar Introducing… uit.

Dit album vormt een mooie kennismaking met het inmiddels vrij omvangrijke oeuvre van The Pinapple Thief. Introducing… bevat een aantal zorgvuldig geselecteerde tracks, afkomstig van de afzonderlijke voorgaande albums.

The Pineapple Thief is zich altijd blijven ontwikkelen, maar heeft nooit echt uitstapjes naar andere stijlen gemaakt. Hoewel de muziek van The Pineapple Thief liefhebbers van bands als Porcupine Tree, Marillion en Radiohead zeker zal aanspreken, is dit album met name interessant voor mensen die al bekend zijn met het recentere werk van de band. Introducing… vormt dan ook een prima aanvulling op de collectie van menig progaanhanger.

Tracklisting Introducing… :

cd1:

 1. Warm Seas
 2. Give It Back
 3. Someone Pull Me Out
 4. Wake Up The Dead
 5. Preparation For Meltdown
 6. Barely Breathing
 7. Bitter Day
 8. Second Chance
 9. Different World
 10. And So Say All Of You

cd2:

 1. West Winds
 2. Well, I Think That’s What You Said?
 3. Dead In The Water
 4. We Love You
 5. The Answers
 6. It’s Just You And Me
 7. Clapham
 8. We Subside
 9. Vapour Trails
 10. Doppler


 1. Warm Seas
 2. Give It Back
 3. Someone Pull Me Out
 4. Wake Up the Dead
 5. Preparation for Meltdown
 6. Barely Breathing
 7. Bitter Day
 8. Second Chance
 9. Different World
 10. And so Say All of You
 11. West Winds
 12. Well, I Think That's What You Said?
 13. Dead in the Water
 14. We Love You
 15. The Answers
 16. It's Just You and Me
 17. Clapham
 18. We Subside
 19. Vapour Trails
 20. Doppler