×

Recensie

Rock

12 mei 2022

The Pineapple Thief

Give It Back

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Kscope

Give It Back The Pineapple Thief Rock 4 The Pineapple Thief – Give It Back Written in Music https://writteninmusic.com

We winden er geen doekjes om heen: binnen de moderne progressieve rock zijn de mannen van The Pineapple Thief grote meneren. Een boeiend gezelschap dat zich juist ook wel breder weet neer te zetten dan sec het progressieve idioom, toegankelijkheid is zeker geen vloek voor Bruce Soord, frontman van dienst en de andere mannen.  Een band gezegend met een vaste schare fans die mettertijd aan het groeien is. Hoe goed de band is, dat bewees de band niet alleen met het laatste studio album Versions Of The Truth, ook live album Nothing But The Truth bevestigde de reputatie van de mannen. Die live opnames lieten al horen hoe een aantal oudere nummers klinkt met meesterdrummer Gavin Harrison aan boord. Bij King Crimson leerde hij al oude nummers te benaderen alsof het nieuwe nummers waren. Bruce Soord, ging verder nog in de ruimte die hij Gavin gaf en nodigde hem uit ook met eventueel nieuwe passages te komen in oude nummers. Een uitdaging die het Gavin mogelijk maakte een eigen stempel op de al bestaande nummers te drukken en tegelijkertijd de nummers niet te veranderen naar onherkenbaar anders.

De eerste twee nummers laten dat in alle subtiliteit en duidelijkheid al meteen horen. De nieuwe versies maken duidelijk hoe Gavin de nummers leest én wil weergeven én laten ook horen hoe anders deze zijn dan de eerdere opnames van respectievelijk 10 Stories Down en Little Man. En daarbij was dat laatste nummer dus ook nog eens afkomstig van een voor Bruce Soord heel persoonlijk album: opgedragen aan zijn vlak na de geboorte overleden zoontje. Deze uitvoering brengt de muziek, brengt ook de stem van Bruce dichterbij. Het was al een mooi nummer, het is nu sprekender nog geworden.

Het spectrum van de nummers verandert door wat Gavin aan de nummers bijdraagt: dat betekent niet per se dat de drums meer panache krijgen, meer volume of meer centraal in het geluidsbeeld staan. Het betekent vooral ook drumpartijen met aandacht voor swing, feel en dynamiek. Juist omdat het Gavin is die op de latere albums drumt, z0als we de band nu kennen, voelt het vooral ook alsof de nummers naar het hier en nu worden getrokken.

Dat maakt het de moeite waard zowel voor liefhebbers van het oude geluid van de band die nummers die ze al lang tot hun favorieten rekenen, nu in een nieuw jasje mogen horen als voor mensen die later zijn ingestapt in de muziek van de band door de komst van Gavin. Het album is dus niet zomaar een verzamelaar, veel meer een nieuwe interpretatie van nummers van de band. Die interpretatie klinkt echter zo strak dat ie zelfs als aparte release gezien zou kunnen worden, ware het niet dat we de nummers al kennen, natuurlijk.

De band mag er blij mee zijn dat Gavin zo creatief was om de muziek onder de loep te nemen en die naar het hier en nu te brengen met zijn inbreng. Mooi is het dat het Bruce bracht tot de uitspraak dat nu ook sommige nummers inclusief teksten voor hem ook gewoonweg af zijn. Gavin drumt ook bij  Porcupine Tree. Op de een of andere manier voelt het vooral goed om te weten dat hij de drummer is van The Pineapple Thief. De dynamiek van de band in deze samenstelling is uitermate sterk en het feit dat we ons regelmatig kunnen verheugen op nieuw werk van The Pineapple Thief zonder lange aaneengesloten periodes van afwezigheid én de band ook geregeld live mogen aanschouwen, met albums die zeer aansprekend zijn, doet vooral ook hopen dat we nog lang mogen genieten van The Pineapple Thief in deze samenstelling. Dit is een zeer, zeer geslaagde heruitgave van stuk voor stuk topnummers van de band; een heruitgave die verleden en heden vloeiend met elkaar verbindt.

 

 

  1. Wretched Soul - Rewired
 2. Dead In The Water - Rewired
 3. Give It Back - Rewired
 4. Build A World - Rewired
 5. Start Your Descent - Rewired
 6. 137 - Rewired
 7. Shoot First - Rewired
 8. Boxing Day - Rewired
 9. Warm Seas - Rewired
 10. Someone Pull Me Out - Rewired
 11. Last Man Standing - Rewired
 12. Little Man - Rewired