×

Recensie

Alternative

15 april 2019

The Naked Sweat Drips

Pain in Healing

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Butler Records

Pain in Healing The Naked Sweat Drips Alternative 4.5 The Naked Sweat Drips – Pain In Healing Written in Music https://writteninmusic.com

Pain in Healing van The Naked Sweat Drops kent een bijzondere voorgeschiedenis. Het centrale thema op het tweede album van deze psychedelische rockband uit Boxmeer is dood, verlies en genezing. Hun gitarist Kristian Strik kreeg begin 2018 te horen dat hij een hersentumor had en uitbehandeld was. Zijn lichamelijke toestand ging snel achteruit. Samen met de band schrijft Kristian binnen drie maanden dit laatste album Pain In Healing.

The Naked Sweat Drips bestaat al sinds 2010. De leden leerden elkaar kennen in het lokale jongerencentrum van Boxmeer. In 2013 brachten ze een EP uit en in 2016 hun eerste album Psycho Sister. De band was volop in ontwikkeling toen de ziekte van Strik bekend werd. Op 21 maart trad de band voor het laatste op met Strik er bij. Eind mei overleed hij, slechts 24 jaar oud. Pain In Healing werd in maart 2018 opgenomen met producer Pieter Kloos, bekend van Motorpsycho, Peter Pan Speedrock, The Devil’s Blood, Birth Of Joy. Strik speelde nog synthesizer op het album. Toetsenist Luc Jeuken heeft de band inmiddels verlaten en is vervangen door gitarist Tjeu Raaijmakers.

Het resultaat mag er zeer zeker zijn. Pain In Healing is een bij vlagen monumentaal klinkend album, waarin ik vooral ook invloeden hoor uit de jaren zeventig en tachtig meen te herkennen. Denk aan Deep Purple, Marillion en Genesis ten tijde van Peter Gabriel. Al herinnert de zang van Stefan Kollee in openingsnummer Reason Left This House vooral aan het pathos van The Editors.

Zelf noemen ze een veelheid aan invloeden, met name David Bowie en Nick Cave. Met All The Same en Patient gaat de band op de symfonische toer. De gedragen zang herinnert absoluut aan deze grote stemmen uit de rockmuziek, maar de opbouw en sfeer van Marillion, zoals die band halverwege de jaren tachtig bezig was. Dit is bedoeld in positieve zin. De gierende Hammond-klanken in Patient lijken terug te grijpen naar nog oudere invloeden, met name Deep Purple en Pink Floyd.

Stevige, up tempo nummers gaat de band ook niet uit de weg, in For Your Own Good, met die maffe break in 70-ies Britse prog-stijl, die je steeds net niet ziet aan komen. Pathos kan helemaal verkeerd uitpakken, als het onecht of gekunsteld over komt. Dat is hier geenszins het geval.

Nog los van het aangrijpende verhaal achter Pain In Healing zou dit wel eens een Nederrock-klassieker kunnen worden. De songs zijn stuk voor sterk en de instrumentbeheersing is uitstekend. De band grijpt zoals gezegd terug op oudere invloeden, maar weet hier uit een geheel eigen sound te creëren, met bijna monumentale nummers.  1. Reason Left This House
  2. All The Same
  3. Patient
  4. Mighty Fine
  5. Street Cat
  6. For Your Own Good
  7. Patient (Reprise)
  8. Unpleasant Return
  9. The Healing