×

Recensie

Eigentijds

07 augustus 2022

The Invisible

Spells

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Forecast/Verve

Spells Invisible Light Eigentijds 3.5 The Invisible Light: Spells Written in Music https://writteninmusic.com

Achter de naam The Invisible Light schuilt een samenwerkingsverbond van T Bone Burnett met percussionist Jay Bellerose, het duo werkte al samen in de uiteenlopende muzikale projecten waarbij nu ook Keefus Giancia betrokken is. De Amerikaanse toetsenman en producer componeerde daarnaast soundtracks  voor TV-series en films, vaak samen met Burnett. The Invisible Light is een trilogie, het trio bracht in 2019 Acoustic In Space, het eerste deel uit.

Burnett is al jaren bezig met de plaats van de technologie in de samenleving en de aantasting van de individualiteit door onder meer desinformatie op het internet. Hij verwerkte zijn niet ongegronde angst voor rampzalige gevolgen in een gedicht van 5000 lijnen in 2008 al opwelde naar aanleiding van de van de angstwekkende toename van het gebruik van de smartphone.

Deel twee van The Invisible light is opgebouwd met negen tracks die naadloos in elkaar overlopen. Het start met dreigende roffels In Realities.com, een mechanische, hamerde ritmiek schraagt de vloedgolf van spoken word, het resonerende gitaarspel wordt doorkruist met elektronische toetsenflarden .Onverwachte tempowendingen versterken het dramatisch effect versterkt.

In I’m starting A New Life Today ondersteunen Jade Vincent en Hasan Essai Burnett’s betoog in een bezwerende mantra. Mother Cross (We Think We Think) is een introspectief moment en A Better Day klinkt zelfs even hoopvol. Casting A Spell is een hallucinante passage met spookachtige stemmen die over elkaar heen struikelen. Met een bevreemdende mengsel van folk en tribale elementen gelardeerd met elektronische elementen gaat het verder.

Na de verstilde, haast onhoorbare, muzikale intro van de reprise van Mother Cross barst de repetitieve woordenvloed weerom los en loopt over in het samenzweerderige Itopia Chant dat na een zweverige, uitstervende outro uiteindelijk in een herneming van A Better Day uitmondt. Liefhebbers van Burnett’s weidse rootstrock zullen ongetwijfeld de wenkbrauwen fronsen bij dit muzikale experiment.

Spells is een intrigerend werkstuk met boodschap dat vooral naar appreciatie van de meer avontuurlijk ingestelde luisteraar hengelt.  1. Realities.com
  2. I’m Starting A New Life Today
  3. Mother Cross (We Think We Think)
  4. A Better Day
  5. Casting A Spell
  6. You May Leave But This Will Bring You Back
  7. Mother Cross (We Think We Think) (Reprise)
  8. Itopia Chant
  9. A Better Day (Reprise)