×

Recensie

Alternative

26 februari 2017

The Feelies

In Between

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bar None

In Between The Feelies Alternative 4 The Feelies – In Between Written in Music https://writteninmusic.com

Doordat ze niet veel albums maken, er soms zelfs wel heel veel jaren tussenuit zijn, blijft de muziek van het uit Haledon, New Jersey, afkomstige The Feelies altijd fris en spannend. In Between, hun nieuwe album, na wederom een afwezigheid van zes jaar, is een fijne terugkeer.

Een legendarische status bouwde de band op met hun gloedvolle debuut Crazy Rhythms uit 1980. Het album was een reactie op de vanaf de halverwege jaren zeventig volop aanwezige punkscene en liet met de knap vervlochten gitaarpartijen van Glenn Mercer en Bill Million, de ingehouden zang van Mercer en knappe ritmes (een drummer en een percussionist) een heel ander geluid horen. Hoewel het album in eerste instantie heel matig verkocht werd de sound van de band al heel snel door heel veel nieuwe bands opgepakt en kreeg Crazy Rhythms met de jaren een legendarische status.

Het was Peter Buck, de gitarist van R.E.M en een enorme Crazy Rhythms- en Feelies-fan, die de band uiteindelijk in 1986 terug aan het front bracht toen hij hun tweede album The Good Earth produceerde. (Rond diezelfde periode traden The Feelies trouwens ook op als Yung Wu waarbij percussionist Dave Weckerman alle vocalen voor zijn rekening nam en ook alle songs schreef. Het succes van deze ‘zij-band’ werd vorm gegeven in het sterke album Shore Leave, ondertussen ook een klassieker).

De band kwam daarna in een creatieve piek die resulteerde in meesterlijke albums als Only Life (1988) en Time For A Witness (1991). De albums werden met geweldige optredens wereldwijd gevierd. Na 1992 nam de band een break die uiteindelijk tot 2011 zou duren. Het album Here Before, dat in dat jaar verscheen, betekende een prachtige terugkeer en met In Between ligt het vervolg nu in de winkels.

Het nieuwe album doet die fijne onnavolgbare Feelies-sound weer optimaal herleven. De band is sinds de terugkeer in 2011 weer volledig intact, dus met Mercer en Million als het geweldige gitaarkoppel, Brenda Sauter op bas, drummer Stan Demeski en percussionist Dave Weckerman, dus zoals de band vanaf 1984 bestond. Als geen andere band weten The Feelies je altijd in hun geluid te zuigen. Hun sound blijft slecht uit te leggen maar de impact des te meer. Een gitaarmotief, extra gitaarpartij daar overheen, de ingehouden zang van Mercer, bas en percussie erbij en laag over laag de song op en uitbouwen. Ingenieus opgebouwd rond de briljante gitaarminiaturen van Mercer en Billion, met exact de juiste baspatronen en dubbele ritmes krijgt elke song een soort van dieseleffect mee, die ongrijpbare opvoering van een song naar een ondefinieerbare maar immer erg fijne climax. Luister naar Time Will Tell en je snapt wat ik bedoel…

In Between is weer een rijke aanwinst aan het Feelies-oeuvre. Turn Back Time, Make It Clean, Gone Gone Gone, Stay The Course en Time Will Tell zijn gelijk bij eerste beluistering alweer fascinerende/geweldige nieuwe Feelies-songs. Maar je weet bij elk nieuw Feelies-album dat de grote klasse zich pas met meerdere luisterbeurten en over een langere periode openbaart.

Het album eindigt heerlijk fuzzy/pyschedelisch met het gedreven In Between (reprise), een song die begint als een Sonic Youth-song maar zich vervolgens verplaatst naar een van The Feelies zo herkenbare sfeer die we vooral van het derde album van The Velvet Underground kennen. Lou Reed was niet geheel verrassend groot fan van de band. 1. In Between
 2. Turn Back Time
 3. Stay The Course
 4. Flag Days
 5. Pass The Time
 6. When To Go
 7. Been Replaced
 8. Gone, Gone, Gone
 9. Time Will Tell
 10. Make It Clear
 11. In Between (Reprise)