×

Recensie

Roots

05 mei 2023

The Delines

The Night Always Comes

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Decor Records

The Night Always Comes The Delines Roots 4 The Delines – The Night Always Comes Written in Music https://writteninmusic.com

Een album dat je als belangrijk ‘tussendoortje’ kunt zien na het vorig jaar verschenen prachtalbum The Sea Drift, en alle aandacht verdient, is het op Record Store Day 2023 op vinyl verschenen The Night Always komt van The Delines. Willy Vlautin, de belangrijkste songwriter van de band, is ook bekend als schrijver, misschien zelfs wel bekender voor het grote publiek. Zijn laatste boek The Night Always Comes, in een Nederlandse vertaling verschenen als De nacht valt altijd , heeft met dit album een soundtrack verkregen.

Lynette is uitgeput: ze zorgt voor haar fragiele broer Kenny, heeft meerdere slecht betaalde baantjes en probeert tussendoor ook nog een studie te volgen. Op zoek naar onafhankelijkheid spaart ze al jaren elke cent die ze verdient, in de hoop dat ze ooit een hypotheek zal kunnen betalen voor het huurhuis in Portland dat ze deelt met haar moeder en broer. Ze is bijna zover, maar als het plan gesaboteerd wordt door haar onverschillige moeder, wendt Lynette zich uit wanhoop tot schimmige kennissen uit haar verleden. Ze wordt geconfronteerd met morele beslissingen die haarzelf en haar geliefden in gevaar kunnen brengen. Hoe ver durft ze te gaan voor haar vrijheid?

Het was toetsenman Cory Gray die bij Vlautin langsgekomen een melodie op de trompet speelde die Vlautin zo ontroerde dat hij er gelijk het lijflied van Emily, de hoofdpersoon uit zijn nieuwe boek, in hoorde. Een idee voor een plaat bij het boek ontstond van daaruit. Een een album vol vooral instrumentale tracks en door Vlautin en Gray beiden geschreven, werd bij een eerste druk van het boek bijgesloten.

In een bescheiden oplage van 1250 stuks werd het album op Record Store Day een ware collector en terecht. Met elf tracks, waarvan de langste 3.37 minuten duurt, en maar twee tracks gezongen door Amy Boone, de leadzangeres van The Delines, geen frontaal Delines album, is dit eigenlijk met recht een tussendoortje. Maar wel een heel fraai tussendoortje.

Het door Boone gezongen Broken Heart, een cover van één van de meesterlijke songs van het Spiritualized album Ladies and Gentlemen We Are Floating in Space (1997), is één van de hoogtepunten. Net als Don’t Think Less of Me, de door Vlautin geschreven en door Boone gezongen andere vocale track.

De instrumentale andere tracks van The Night Always Comes hebben die onmiskenbare sound die The Delines zo speciaal maken. De weemoedige trompetklanken over die soulful groove, loom door gitaar aangedreven.

Voor degenen die het boek gelezen hebben (zoals alles wat Vlautin schreef een grote aanrader) volgen de composities de levenslijn van Lynette. De titels, of dat nu Walking to Tell Jack, Pulling Glass from Lynette’s Back,  Shirley & Lynette of Lynette Says Goodbye to Kenny zijn, spreken wat dat aangaat boekdelen.

Voor degenen die het boek niet gelezen hebben is The Night Always Comes een erg fijne extra Delines plaat.  Voor de lezers van het boek een trip down memory lane of zelfs een reden om het boek nogmaals te lezen nu met deze plaat op de achtergrond meedraaiend. Ik koos voor het laatste en hoorde de meerwaarde gelijk met de trompetklanken van Gray en de introductie van Lynette. Meesterlijk.

Kant A:

 1. Lynette
 2. Broken Heart
 3. Driving with the Safe
 4. Leaving JJ's
 5. Walking to Tell Jack
 6. Don't Think Less of Me

Kant B:

 1. Pulling Glass from Lynette's Back
 2. Daybreak (Blurry Eyes on Columbia Blvd)
 3. Seaside
 4. Shirley & Lynette
 5. Lynette Says Goodbye to Kenny