×

Recensie

Pop

19 juni 2012

The Beach Boys – That's Why God Made The

That’s Why God Made The Radio

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Capitol

That’s Why God Made The Radio The Beach Boys Pop 3.5 The Beach Boys – That’s Why God Made The Radio Written in Music https://writteninmusic.com

Zeg eens eerlijk, zit jij anno 2012 nog op nieuw werk van The Beach Boys te wachten? Of ken je een muziekliefhebber die dat doet? Tuurlijk niet. Wellicht exact daarom is That’s Why God Made The Radio een onverwacht aardige terugkeer van de band.

Okee, ‘de band’ is wat overdreven, het is eerder los Californisch strandzand dat door de golven weer bijeen is gedreven. Want van de meest legendarische Beach Boys bezetting was door het overlijden van Dennis en Carl Wilson en het mentaal instorten van creatief brein Brian Wilson jarenlang weinig meer over. Mike Love en Bruce Johnston toerden enerzijds als ‘The Beach Boys Band’ door Amerika, Al Jardine anderzijds met een stelletje huurlingen als de ‘Endless Summer Band’, terwijl de laatste paar jaar een geestelijk weer min of meer opgekrabbelde Brian Wilson begeleid door The Wondermints met Beach Boys materiaal de wereld over trok. Sporadisch werkten ze nog samen. Zoals aan de single A Postcard From California uit 2011 (een beetje zoals The Beatles eerder deden met John Lennons stem op Free As A Bird, werden hiervoor archiefopnames van Carl Wilson gebruikt) en een paar jaar terug toen alle nog levende leden ter ere van de veertigste verjaardag van meesterwerk Pet Sounds op het dak van het Capitol gebouw in Los Angeles geëerd werden voor hun bijdrage aan de popmuziek.

De line-up die destijds op dat dak stond (Brian Wilson, Mike Love, Al Jardine, Bruce Johnston en David Marks) heeft nu That’s Why God Made The Radio opgenomen, een album om het 50-jarig bandjubileum mee te vieren. En wonder boven wonder, het is in het geheel geen regelrechte creatieve ramp, maar zowaar een erg aardige toevoeging aan een legendarisch oeuvre. Goed, baanbrekend is het nergens. Het is gewoon een album vol zonnig klinkende deuntjes met ingenieuze koortjes die je zou verwachten bij het horen van de naam ‘The Beach Boys’. Maar dan wel kwalitatief meer richting het klassieke geluid van de groep dan naar de toch wel behoorlijk mislukt te noemen albums die eind jaren 80/begin jaren 90 verschenen. Opvallend genoeg klinken The Beach Boys op nummers als Isn’t It Time en Shelter als een jonge band die wel heel erg goed naar het Beach Boys geluid van eind jaren 60 heeft geluisterd. Vol levenslust en passie gebrachte nummers, waar je – als je niet beter wist – geen bejaarde band achter zou verwachten. Tegelijk, iedere andere band zou afgeserveerd worden als ze op deze manier The Beach Boys na zouden doen, dus er is ook maar één groep muzikanten die met dit repertoire wegkomt.

Het sluitstuk, een uit de tracks From Here To Back Again, Pacific Coast Highway en het wonderschone Summer’s Gone bestaande suite, kan ook zo aansluiten op het werk van Pet Sounds of het meer recent afgemaakte Smile. Echter, er staan ook flink wat nummers op die klinken alsof ze uit een in de jaren 80 weggestopte schoenendoos gevist zijn. Nummers als Daybreak Over The Ocean en Strange World bijvoorbeeld. Die overtuigen toch een stuk minder en zorgen dat That’s Why God Made The Radio als geheel geen droomcomeback genoemd mag worden. Maar goed, zoals de titel al aangeeft, ‘That’s Why God Made The Radio’. Daar zullen ongetwijfeld alleen de puike tracks op te horen gaan zijn. En die genoemde suite… Tsja, als de band nooit meer wat opneemt, is dit drietal tracks een gedroomde punt achter een prachtige carrière.

The Beach Boys – That’s Why God Made The Radio

 1. Think About The Days
 2. That’s Why God Made The Radio
 3. Isn’t It Time
 4. Spring Vacation
 5. The Private Life Of Bill And Sue
 6. Shelter
 7. Daybreak Over The Ocean
 8. Beaches In Mind
 9. Strange World
 10. From There To Back Again
 11. Pacific Coast Highway
 12. Summer’s Gone


 1. Think About The Days
 2. That's Why God Made The Radio
 3. Isn't It Time
 4. Spring Vacation
 5. The Private Life Of Bill And Sue
 6. Shelter
 7. Daybreak Over The Ocean
 8. Beaches In Mind
 9. Strange World
 10. From There To Back Again
 11. Pacific Coast Highway
 12. Summer's Gone