×

Tame Impala

Lonerism

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Modular

Lonerism Tame Impala Alternative 4.5 Tame Impala – Lonerism Written in Music https://writteninmusic.com

Het is 2012 en de sixties zijn terug. Ty Segall, Allah-La’s en Ariel Pink, allen (sterk) geïnspireerd door de tijd van hippies en LSD. Tame Impala doet daar aan mee, maar op de tweede plaat Lonerism doen de Australiërs dat op een geheel eigen manier.

Tame Impala is de band van de Australische neo-hippie Kevin Parker. Hij vormde in 2005 samen met high school vriendje Dominic Simper de band The Dee Dee Dums. Eind 2007 veranderde Parker de bandnaam in Tame Impala. Het album Innerspeaker uit 2010 was vooral in eigen land een succes. Nu volgt de rest van de wereld en die ligt direct aan Parkers – meestal blote  – voeten. Dit jaar verhuisde hij naar Parijs om bij vriendinnetje Melody Prochet. Die naam kennen we van Melody’s Echo Chamber, een plaat die Parker voor haar produceerde.

Dit genie komt op de goede tijd met de goede sound. Psychedelica voert de boventoon en Parker’s stem klinkt zo erg als John Lennon dat het bijna eng is. Toch weet Tame Impala de sixtiessound zo eigen te maken dat we niet in een trip verdwijnen naar de tijd van de Vietnamoorlog, the Beatles en hangen op de Dam met een gekleurd touwtje in je haar. De Australiërs weten er onder andere door gebruik van synthesizers een eigentijds geluid van de maken. Galm en echo zijn rijkelijk aanwezig in de dromerige liedjes, maar overstemmen de nummers niet. Stampend garagerocknummer Elephant valt een beetje buiten de psychedelische boot, maar zet ons weer met beide benen op de grond.

Lonerism
is een plaat die we blijven onthouden, die laat horen dat de sixties revival een eigen geluid kan hebben en dat het stiekem beter is dan het origineel. Kevin Parker is niet blijven hangen in een tijd die allang voorbij is, hij zorgt juist voor iets nieuws dat in de sixties nog niet mogelijk was.  Als John Lennon nog geleefd had, was hij jaloers geweest.

Tracklisting Lonerism:

 1. Be Above It
 2. Endors Toi
 3. Apocalypse Dreams
 4. Mind Mischief
 5. Music to Walk Home By
 6. Why Won’t They Talk to Me?
 7. Feels Like We Only Go Backwards
 8. Keep on Lying
 9. Elephant
 10. She Just Won’t Believe Me
 11. Nothing That Has Happened So Far Has Been Anything We Could Control
 12. Sun’s Coming Up


 1. Be Above It
 2. Endors Toi
 3. Apocalypse Dreams
 4. Mind Mischief
 5. Music To Walk Home By
 6. Why Won't They Talk To Me?
 7. Feels Like We Only Go Backwards
 8. Keep On Lying
 9. Elephant
 10. She Just Won't Believe Me
 11. Nothing That Has Happened So Far Has Been Anything We Could Control
 12. Sun's Coming Up