×

Recensie

Alternative

22 februari 2017

Tall Tall Trees

Freedays

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Joyful Noise Records

Freedays Tall Tall Trees Alternative 3 Tall Tall Trees – Freedays Written in Music https://writteninmusic.com

Tall Tall Trees is het project van multi-instrumentalist Mike Savino. Als voltallige band bestond het al jaren, maar nu Savino zich heeft teruggetrokken in een huisje midden in het bos is het een echt soloproject geworden. Met voornamelijk banjo, loops, synths, contrabas en kinderspeelgoed ging hij afgelegen en in alle rust te werk.

Als een complexe puzzel vallen alle elementen precies mooi in elkaar. Dit is vooral te horen in het begin van een liedje, waar percussie (ritmisch getrommel op de klankkast van zijn banjo), banjospel en bas het geraamte vormen. Deze worden omgezet in steeds herhalende loops, zodat er een ritme en melodie ontstaat. Daarbovenop speelt Savino met van alles:  nog meer banjo overdubs, synthesizers, vervormde samples van het buitenleven, speelgoed, strijkers en zang. Het resultaat is soms soulvol, soms catchy en dan weer neigend naar psychedelisch rock, als er een distortion pedaal flink wordt ingetrapt. Zo nu en dan gebeurd er wel heel veel tegelijk, wat een bevreemdend effect oplevert en de sfeer haast doet transformeren naar iets sprookjesachtigs. Een andere keer ontspoort een minimale ballad later naar een wilde en psychedelische jam, zoals goed te horen in het aandoenlijk klinkende CLC, waar hij zingt, “Oh, what I’d do for a house in the country, a little house on the outskirts of town” , voordat alle muzikale gekheid losbreekt.

Toch lijkt die muzikale losbandigheid, die vrijheid altijd maar tijdelijk. De liedjes kenmerken zich over het algemeen door een zonnige, ongedwongen sfeer. Zoete zang, akoestische of elektrische snaarinstrument en harde ritmes staan aan de basis van simpele “popliedjes”. Liedjes die toegankelijk en aanstekelijk klinken.  De valkuil van deze aanpak is dat er op veel momenten nauwelijks te horen is hoe complex dit album in elkaar steekt en hoeveel experimenteerdrift Savino erin heeft gestoken. Het bombastische A place To Call Your Own is hiervan een goed voorbeeld: ritmisch aanstekelijk, maar ook bombastische en dik aangezet niets-aan-de-hand liedje, dat gewoon op de radio zou kunnen als zomerhit. Het verstoppen van experiment is jammer, want waarom zou je zo je best doen om op compleet eigenzinnige wijze je album in te spelen als je dat later niet meer terug kunt horen?  1. Backroads
  2. A Place To Call Your Own
  3. Being There
  4. CLC
  5. Lost In Time
  6. SeagullxEagle
  7. The Riverbend
  8. So Predictable
  9. Freedays