×

Recensie

Alternative

31 mei 2014

Swans

To Be Kind

Geschreven door: Ron Loontjens

Uitgebracht door: young god records

To Be Kind Swans Alternative 4.5 Swans – To Be Kind Written in Music https://writteninmusic.com

Na in 2012 vriend en vijand te hebben verbaasd met The Seer, levert Swan’s oppergoeroe Michael Gira met To Be Kind weer een muzikaal epos van jewelse af. Met het waanzinnige The Seer bood Swans een al meer dan twee uur durend noire album. Een album ambient doom gecombineerd met postrock tot apocalyptici van de bovenste plank. Het lijkt er nu op dat Michael Gira met To Be Kind zich weer heeft overtroffen.

Gira is een meester in opbouwen van spanning. Rauwe contrasten, volledige destructie en daarna opnieuw opbouwen. De ene climax volgt na de andere verpulverende climax.

To Be Kind sleurt je vanaf de eerste seconde mee. Middels een summiere drone van een repetitieve gitaarriedel bij Screenshot tot een onderhuidse spanning die onbewust wordt gevoed met een nauwelijks waarneembare tempoversnelling. Tel daarbij de compromisloze percussie van Thor Harris bij op en het wordt een vervaarlijk geheel. Ondertussen prevelt Gira zijn eerste bezweringen uit als een mantra. No knife, no mind, no hand, no fear.

Met nummers als Bring The Sun en Toussaint L’Ouvertu vraagt hij ook weer veel van zijn schare fans. Niks opbouwend, maar een volstrekt onbezonnen directe en dreunend begin. Meerdere en herhalende  vertragingen gecombineerd met dan weer snauwende en snerpende versnellingen die dan weer leiden tot een climax van destructie. Uit de rokende puinhopen worden met zorgvuldigheid en kermend geraas, in belabberd frans, enkele frases over een 18de eeuwse Franse generaal Toussaint l’Ouverture geschreeuwd.

Verderop neigt het dreigende Some Things We Do steeds tegen de climax aan. Steeds een aanzwellende dreiging die het hele nummer beheerst en je vasthoudt.

Niets te merken dat Michael Gira de 60 jaar is gepasseerd. Grommend, vloekend en tierend baant hij zich weer een weg door het muzikale landschap om tot grote hoogte uit te komen. Daarbij is de finale van To Be Kind adembenemend. Een zware muur van dreigend aanzwellend geluid waarbij de stilte aan het eind als de verlossing klinkt.

Gira zuigt, is beklemmend en vergt energie. Maar hij heeft met To Be Kind weer een superbe en zwaar album afgeleverd. Subliem uitgebalanceerde composities die verworden tot een gestructureerde chaos, waarbij Swans je doet vertoeven in een ogenschijnlijke beklemmende duisternis. Het uiteindelijke doel van Gira is echter om je nadien naar het licht te voeren. Ogen dicht en laat Gira en consorten het muzikale geweld over u heen storten. Onderga het.

Tracklist To Be Kind:

 1. Screen Shot
 2. Just a Little Boy (For Chester Burnett)
 3. A Little God in My Hands
 4. Bring the Sun / Toussaint L’Ouverture
 5. Some Things We Do
 6. She Loves Us
 7. Kirsten Supine
 8. Oxygen
 9. Nathalie Neal
 10. To Be Kind


 1. She Loves Us
 2. Kirsten Supine
 3. Oxygen
 4. Nathalie Neal
 5. To Be Kind