×

Recensie

Alternative

28 maart 2018

Standup '69

Communicate

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Butler Records

Communicate Standup '69 Alternative 4 Standup ’69 – Communicate Written in Music https://writteninmusic.com

Standup ’69 is een Indie Rock trio afkomstig uit Rotterdam met een voorliefde voor catchy nummers met een psychedelisch randje. De in 2010 opgerichte band bestaat uit zangeres Emmy Kadee, gitarist Willem-Pieter Zoutendijk en drummer Bruno Vogel, die sinds 2012 deel uit maakt van de band. Kenmerkend voor de bandsound is het gebruik van de microkorg synthesizer die soms de basgitaar vervangt. Het trio creëert een trippy, sexy en energieke liveshow die de aandacht grijpt van het publiek en ze meeneemt op een wilde rit. Na veelvuldig optreden, experimenteren en opnemen verscheen in oktober 2014 de eerste EP die 7 tracks bevat. In 2015 speelde Standup ’69 dertig shows in Nederland en voor het eerst ook in the UK. De reputatie van de band groeide steeds meer en zo hebben ze tot twee keer toe het Eendrachtsfestival weten te winnen, de publieksprijs van de Grote Prijs van Rotterdam. Ook zijn ze genomineerd voor de Rotterdamse Music Awards voor de single Not Like Home.

De tweede EP 5X69 kwam op 18 maart 2016 uit en werd gepresenteerd in WORM te Rotterdam, waarbij de liveshow werd aangevuld met visuals. Dit resulteerde in een selectie voor de Popronde 2016 en tours door Duitsland en de UK. 2017 stond in het teken van de voorbereiding voor het debuutalbum getiteld Communicate waarvan de singles Communicate With Me en Dark Space afkomstig zijn.

Standup ’69 zet als band een “groot” geluid neer met een hoofdrol voor de vette en stuwende bas. De creatieve gitaarpartijen maken de sound compleet. Variërend van smaakvol ingekleurde geluidjes en zwevende soundscapes naar prominent riffende gitaren, maar ook ontbreekt de scheurende gitaarsolo niet. Eigenlijk wordt er door de band een prachtig tapijt neergelegd voor zangeres Emmy Kadee, die qua stem wel wat weg heeft van Ann Clark. Dit horen we bijvoorbeeld terug in Communicate With Me en ook in het hypnotiserende Dark Space met de nadrukkelijk dreunende microkorg synthesizer.

Op het album Communicate zijn invloeden te horen van bijvoorbeeld Massive Attack en Portishead, maar ook de bijna vergeten band Morphine doet haar invloed gelden in Interlude. Standup ’69 heeft echter een geheel eigen stijl ontwikkeld die enerzijds heel “down to earth” is en anderzijds heel spaceachtig klinkt, maar ook oosterse invloeden zijn aan de bandsound toegevoegd zoals te horen is in Feels Like Lying. Interessant zijn de tracks I Need It Now, ILL en de laatste zeer psychedelische track getiteld Fade.

Standup ’69 verdient het om op de grotere festivals in en buiten Nederland geprogrammeerd te worden. Met dit album hebben ze namelijk een meer dan uitstekend visitekaartje afgeleverd!

Track Listing Communicate:

  1. Feels Like Lying
  2. Communicate With Me
  3. Interlude
  4. Dark Space
  5. As It Comes
  6. Darkest Desires
  7. Happy Days
  8. I Need It Now
  9. ILL
  10. Fade