×

Spiritualized

And Nothing Hurt

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

And Nothing Hurt Spiritualized Alternative 4.5 Spiritualized – And Nothing Hurt Written in Music https://writteninmusic.com

Het heeft dan ruim zes jaar geduurd maar Spiritualized is met And Nothing Hurt weer helemaal terug. En prachtig nieuws: Het achtste album van de band, opvolger van Sweet Heart, Sweet Light uit 2012, heeft die emotionele bevlogenheid en overweldiging die ook hun meesterwerk Ladies and Gentlemen We Are Floating In Space zo kenmerkte.

And Nothing Hurt is ook een ongelooflijk album. Alle songs werden vrijwel in z’n geheel, laag over laag, door Spiritualized-boegbeeld Jason Pierce, AKA J. Spaceman opgenomen in zijn woning in Oost-Londen. Waar hij in het verleden met een veelvoud aan muzikanten opnam, op Let Is Come Down (2001) met het zelfs onmogelijke aantal van 120 muzikanten, is And Nothing Hurt dus wel even andere kost. Ongelooflijk hoe hij de songs heeft opgebouwd en prachtig hoe de gelaagdheid in instrumenten en de volle, soms zelfs bombastische, sound is opgezet.

Het geluid van de band, die ook alweer bijna 30 jaar bestaat, is van de psychedelische spacerock in het begin steeds meer geïnjecteerd met invloeden uit de blues en gospel. Daarnaast maakt het optrekken naar een haast Spectoriaanse Wall of Sound de songs alleen maar indrukwekkender. Het overweldigend mooie I’m Your Man, de eerste track die van het album de wereld werd in geslingerd, was wat dat aangaat het perfecte voorbeeld. And Nothing Hurt heeft als album het dna van die geweldige song.

Van opener A Perfect Miracle tot afsluittrack Sail On Through trekt Pierce alle registers en emoties open. In die heerlijk ondefinieerbare mix van rock, blues, soul, psychedelica en volle emoties ontvouwt zich de bizarre wereld van Pierce. De man die zijn muzikale wereld op And Nothing Hurt niet zozeer herontdekt als definieert. Er is gewoonweg niemand die, die volle sound nooit overbelast kan laten klinken, met zijn gitaar de hemel opentrekt en tegelijkertijd met zijn breekbare stem de volle emoties levert.

Nogmaals nadenkend over het feit dat Pierce het gros van het album op de laptop thuis opnam, er pas later muzikanten bijhaalde om wat songs muzikaal nog krachtiger te maken, en de weldaad aan geluid die And Nothing Hurt laat horen is het album al een wonder op zich. Maar dat de muziek geweldig is ligt zeker ook aan de geweldige songs en arrangementen die Pierce schreef en opnam.

Luister toch eens naar die geweldige albumopener of songs als Let’s Dance, het heerlijk uitgesponnen en als een free jazz composities naar de climax toewerkende tegelijk uit de bocht springende The Morning After of de prachtige albumafsluiter en je weet dat Pierce zich met And Nothing Hurt wederom heeft overtroffen. And Nothing Hurt is een meesterlijk album!  1. A Perfect Miracle
  2. I'm Your Man
  3. Here It Comes (The Road) Let's Go
  4. Let's Dance
  5. On The Sunshine
  6. Damaged
  7. The Morning After
  8. The Prize
  9. Sail On Through