×

Recensie

Alternative

09 december 2011

Smashing Pumpkins – (Deluxe

Gish

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: EMI Records Ltd., HUT

Gish Smashing Pumpkins Alternative 4 Smashing Pumpkins – Gish (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Van Smashing Pumpkins is anno 2011 nog maar weinig over. Goed, het optreden dat de band recent in de HMH gaf zat prima in elkaar, maar van alle originele bandleden is alleen Billy Corgan nog maar over en zodoende heb je toch een ander gevoel bij de groep. Hoe goed ze ook op elkaar zijn ingespeeld. Maar goed, Corgan doet er dan ook alles aan om een plekje in de muziekhistorie veilig te stellen voor ‘zijn’ Smashing Pumpkins is dan ook de drijvende kracht achter de remasters van alle Smashing Pumpkins albums die de komende jaren uit gaan brengen. Deze week verschenen nieuwe versies van zowel het debuut Gish, als opvolger Siamese Dream.

Met Gish verraste Smashing Pumpkins begin jaren ’90 vriend en vijand. De groep gooide doodleuk alternatieve rock, metal, progrock en psychedelica in een trechter en kwam met een album dat voor een alternatief bandje enorm vol klonk. Prachtig geproduceerd door Butch Vig, met vlammende gitaren in net zo’n hoofdrol als de gelaagde drumpartijen. Het was (en is) een fenomenaal debuut dat twintig jaar na de originele release nog steeds staat als een huis. Maar in twintig jaar heeft e techniek niet stilgestaan en derhalve klinkt het album in de originele vorm een tikje gedateerd. De remaster die nu is verschenen trekt dat vol overtuiging recht. Opener I Am One komt als een bulldozer uit je speakers gedenderd, als in Siva na een kleine halve minuut de drums invallen voelt het weer als een stomp in je maag zoals dat jaren terug ook al was en een Tristessa doet de oren weer suizen. Zo waren de nummers ooit bedoeld en het is vreemd dat die kracht in de loop der jaren toch iets is afgenomen, terwijl er muzikaal aan de inhoud van een ceedeetje natuurlijk helemaal niks verandert. Terwijl het werk in het hoofd van in ieder geval deze recensent nog steeds zo krachtig was, dat het opzetten van Gish steeds een kleine teleurstelling werd. Uiterst subtiele veranderingen in de master maken, zo blijkt al heel snel bij beluistering van de 2011 uitgave, maken het werk ineens weer tintelfris en geven het album hetzelfde urgente gevoel mee geven als twintig jaar geleden. Vooral op prijsnummers Rhinoceros en Window Paine valt veel te ontdekken. Subtiele dingetjes die je nooit eerder hoorde. Een aangename hernieuwde kennismaking dus die het album klaar voor de komende twintig jaar maakt.

In de prachtig vormgegeven box zit nog een tweede cd, met daarop demo’s, afwijkende mixen, remasters van originele vinyl singles, radiosessies en meer zeldzaamheden. Die zijn erg aardig en geven een mooi tijdsbeeld. Al is het soms de vraag wat de afwegingen zijn geweest om nummers wel of niet op het tweede schijfje te zetten. Goed, het uitgangspunt is dat het voornamelijk niet eerder uitgebrachte tracks zijn. Prima, maar dan had het toch ook een goed idee geweest om bijvoorbeeld b-kantjes die nooit eerder op een compilatie zijn verschenen op te nemen. Het gemis van de mooie Syd Barrett cover Terrapin valt meteen op, net als het ontbrekende Bullet Train To Osaka. In andere gevallen krijg je afwijkende versies die niet bijster veel verschillen met het niet op de set opgenomen origineel (het machtige Drown bijvoorbeeld). Hierdoor zal je als completist toch op jacht moeten naar de originele releases met die nummers er op. Da’s toch weer een klein beetje jammer. Of – en die mogelijkheid bestaat nog altijd – deze zullen straks op de remaster van b-kantjes en zeldzame tracks compilatie Pisces Iscariot komen te staan. Dat zullen we gaan zien. De derde schijf maakt eigenlijk al het gemopper weer goed. Het is een dvd die de band tijde en optreden in thuisstad Chicago laat zien in 1990. Nu staat Smashing Pumpkins er om bekend dat de live ervaring soms een beetje kan tegenvallen. Dat doet het niet met dit vlammende optreden, dat een gretige en grappige band laat zien, die nog enorm veel potentie heeft.

Al met al een behoorlijk mooie set om in de kast te hebben. Zowel voor hen die de band willen leren kennen, als voor de fans die hun stukgedraaide originele cd van Gish op kunnen bergen. Want het is vooral de remaster van het originele album dat dit tot een essentiële re-release maakt. De bonus-tracks, de dvd en de puike vormgeving zijn de slagroom op de taart en geven een prima tijdsbeeld van een band die op weg naar haar piekperiode is.
gish-pack

GISH (DELUXE EDITION)

Disc 1:

 1. I Am one
 2. Siva
 3. Rhinoceros
 4. Bury Me
 5. Crush
 6. Suffer
 7. Snail
 8. Tristessa
 9. Window Paine
 10. Daydream

Disc 2:

 1. Starla (2011 mix)
 2. Siva (Peel session)
 3. Honeyspider (Reel Time demos / 2011 mix)
 4. Hippy Trippy (Crush Music Box demo)
 5. Snail (live radio performance)
 6. Plume (2011 mix)
 7. Bury Me (Reel Time demos / 2011 mix)
 8. Daydream (Old House demo)
 9. Tristessa (Sub Pop single / 2011 mix)
 10. Girl Named Sandoz (Peel session)
 11. Jesus Is The Sun (Apartment demo)
 12. Blue (Gish sessions demo)
 13. Smiley (Gish sessions demo)
 14. I Am One (Reel Time demos / 2011 mix)
 15. Seam (Suffer / Apartment demo)
 16. La Dolly Vita (2011 mix)
 17. Pulseczar (Gish sessions demo)
 18. Drown (alternate guitar solo)

DVD: Live At The Metro, Chicago, IL 8/25/90:

 1. Introduction
 2. I Am one
 3. Snail
 4. Rhinoceros
 5. Bury Me
 6. Tristessa
 7. Window Paine
 8. Razor
 9. Sookie Sookie
 10. Godzilla
 11. Crush – Acoustic