×

Recensie

Jazz

07 augustus 2018

Slowly Rolling Camera

Juniper

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition

Juniper Slowly Rolling Camera Jazz 4 Slowly Rolling Camera – Juniper Written in Music https://writteninmusic.com

Juniper laat een nieuwe, nu volledig instrumentale, Slowly Rolling Camera horen. Het blijkt een fijne her-kennismaking.

Eind 2016 verliet zangeres Dionne Bennett, zo mooi prominent aanwezig op het gelijknamige debuut als op tweede album All Things, de band en toetsenman Dave Stapleton, drummer Elliot Bennet en producer/alleskunner Deri Roberts besloten in afgeslankte versie door te gaan. Al werd wel besloten gitarist Stuart McCallum (fameus door Cinematic Orchestra maar op eigen kracht al net zo’n fenomeen) nu echt officieel aan de band toe te voegen. Met de opnamen van Juniper in het verschiet werden daar ook bassist Aidan Thomas en saxofonist Nicolas Kummert (onder meer Drifter) aan toegevoegd.

Juniper is een ander Slowly Rolling Camera album geworden. Een album dat je tevens een overgangsalbum mag noemen. Stapleton, Bennett en Roberts hebben met McCallum en Kummert muzikanten die frontaal in het geluid zitten en niet alleen met hun geweldige spel de composities naar een hoger plan trekken maar tevens hun collegamuzikanten aansporen om het allerbeste uit zichzelf te halen.

De acht composities op Juniper werden allen geschreven door Stapleton en de basis ligt dan ook immer in zijn toetsenwerk. De titeltrack, waar het album mee opent, geeft gelijk de ideale inkijk in waar de band nu voor staat. Mooi rustig in opbouw en vervolgens uitbouwend naar lekker vol en daadkrachtig. Met de verrukkelijk kamerbrede gitaarsound van McCallum als warme deken.

Natuurlijk is het gitaarspel van McCallum de trigger om Slowly Rolling Camera met Cinematic Orchestra te vergelijken, zoals bij hun vorige twee albums ook gebeurde, maar Slowly Rolling Camera heeft wel degelijk een eigen sound. Deze is juist door de jazzachtergrond van Stapleton complexer, gelaagder en uitdagender. En hij speelt met een lekker funky inslag wat door Bennet en Thomas lekker worden opgepakt om de composities op te duwen. Kummert weet wel raad met de ruimte die hij dan krijgt.

Maar er is veel meer aan de hand op Juniper. McCallum en Kummert mogen dan de prominente rol prachtig oppakken, de band krijgt nog meer hulp. Trompettist Neil Yates is uitstekend op dreef in Nature’s Ratio en ook de rollen van good old Mark Lockhart (sax), Tom Barford (tenor en sopraan sax), Sam Glaser (altsax) en James Copus (trompet) mogen niet onderschat worden. Mooi natuurlijk dat Stapleton naast muzikant eigenaar is van Edition Records, het label dat zoveel ouder en jonger talent, dat immer uitdagend wil spelen, zo beschikbaar heeft. Dat maakt Slowly Rolling Camera een nog interessanter band.

Juniper is een echte groeiplaat. Een album dat je ongemerkt vaak opzet omdat de klankkleur zo fijn is en er geweldig gespeeld wordt.  1. Juniper
  2. Helsinki
  3. A Thousand Lights
  4. Hyperloop
  5. Crossings
  6. Nature's Ratio
  7. The Outlier
  8. Eight Days