×

Recensie

Pop

21 november 2016

Simple Minds

Acoustic

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Caroline Benelux

Acoustic Simple Minds Pop 3 Simple Minds – Acoustic Written in Music https://writteninmusic.com

Toen Simple Minds twee jaar geleden Big Music uitbracht, was dat een fantastische terugkeer naar de vorm. Het vervolg is een plotselinge ruk naar rechts, al is het tegelijk ook een voorzetting van een destijds ingezette lijn.

Want ter promotie van dat album deden oerleden Jim Kerr en Charlie Burchill voor het eerst in hun carrière akoestische radio- en tv-optredens. In Nederland leidde dat tot een akoestisch uitgevoerd Honest Town bij De Wereld Draait Door en een dag later bij Radio 2-programma Muziekcafé nogmaals Honest Town, de The Doors-cover Riders On The Storm en klassieker Alive And Kicking. De tournee die volgde kende een akoestisch segment in de vorm van The American. Dat werd zo goed ontvangen, dat er nu een volledig akoestisch Simple Minds-album op de markt is met daarop twaalf klassieke tracks in nieuwe vorm.

Het resultaat is wisselvallig. Simple Minds is altijd een band geweest die het zichzelf niet makkelijk heeft gemaakt. In de beginjaren door muzikaal net buiten de norm te lopen (en met terugwerkende kracht baanbrekend te zijn geweest) en na de piekjaren waarin ze tot stadionact uitgroeiden door met weerbarstige albums te komen waardoor een groot deel van de liefhebbers weer afhaakte. Het is de vraag wat Acoustic gaat doen, want hierop gaan Kerr en Burchill vooral werk te lijf dat het van origine moet hebben van elektrisch versterkte bombastische basloopjes (Glittering Prize en met name Waterfront) of kenmerkende synthpartijen en grootse geluidsmuren (New Gold Dream en Sanctify Yourself). Dat alles ontbreekt op Acoustic.

Soms pakt het heel goed uit. Opener The American heeft de band al uitgebreid op tournee gespeeld, maar het folky gevoel dat het nummer in de nieuwe vorm meekrijgt geeft het een volledig nieuwe dimensie. Someone Somewhere In Summertime voelt in akoestische vorm als een duistere en enigszins onheilspellende tocht door een nachtelijk sneeuwlandschap, met het refrein als gevoelsmatig lichtpuntje aan een verre horizon. Heel knap gedaan. In andere gevallen is het resultaat wisselvallig. Tijdens New Gold Dream (81-82-83-84) is de akoestische gitaarpartij die de bijna als trance aan te duiden synthesizers van het origineel vervangt een heel tof staaltje gitaarspel. Maar juist in deze versie valt ook op dat de tekst van het nummer – in het origineel niets meer dan een extra instrument in het muzikale bombast – eigenlijk nergens over gaat. Waterfront blijkt zonder het beukende basloopje een stuurloos schip. Zo doet Simple Minds her en der het eigen oeuvre enigszins schade aan en dat is toch zonde.

In andere gevallen is het resultaat vooral heel degelijk. Promised You A Miracle is met behulp van KT Tunstall een country-achtige stamper geworden. Glittering Prize luistert gewoon prima weg en hits als Alive And Kicking en Don’t You (Forget About Me) zijn exact zoals je een akoestische versie zou voorstellen. Leuk om af en toe te luisteren, maar ook niet meer dan dat. Dat maakt van Acoustic eigenlijk gewoon een voetnoot in het oeuvre van de band, die zo te horen weldegelijk heel veel plezier aan het opnemen ervan heeft beleefd. Een tussendoortje onderweg naar nieuw materiaal. Het meest interessant van dit album is dat de band er mee op tournee gaat. Op 14 mei doet Simple Minds Carré aan en dat is een uitgelezen kans om dit doorgaans op vol volume platgespeelde werk ook live eens in een andere vorm te horen. Want het in een andere vorm horen van de liedjes is weldegelijk leuk voor een paar keer.

Simple Minds – Acoustic

 1. The American
 2. Promised You A Miracle
 3. Glittering Prize
 4. See The Lights
 5. New Gold Dream (81-82-83-84)
 6. Someone Somewhere In Summertime
 7. Waterfront
 8. Sanctify Yourself
 9. Chelsea Girl
 10. Alive And Kicking
 11. Don’t You (Forget About Me)
 12. Long Black Train


 1. The American
 2. Promised You A Miracle
 3. Glittering Prize
 4. See The Lights
 5. New Gold Dream (81-82-83-84)
 6. Someone Somewhere In Summertime
 7. Waterfront
 8. Sanctify Yourself
 9. Chelsea Girl
 10. Alive And Kicking
 11. Don't You (Forget About Me)
 12. Long Black Train