×

Recensie

Alternative

15 juni 2023

Sigur Rós

ÁTTA

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: BMG

ÁTTA Sigur Rós Alternative 4.5 Sigur Rós – ÁTTA Written in Music https://writteninmusic.com

Het gedurfde agressieve Kveikur is in 2013 een mooi slotstation van de Sigur Rós reis, zeker als Kjartan Sveinsson ook nog eens aankondigt dat hij Sigur Rós definitief vaarwel zegt. De band heeft letterlijk en figuurlijk alles van zichzelf gegeven, en wat kan je daar nog aan toevoegen. Zeker als het beschuldigende aanrandingsverhaal van drummer Orri Páll Dýrason een duistere sluier over de lichtzweverige doorzichtige wolkenbrij van de band legt. Er volgt voor hem begrijpelijk een abrupt einde aan de Sigur Rós samenwerking. Ook het belastingontduikingsverhaal werkt niet in het voordeel. Op 24 maart 2023 worden ze hiervan vrijgesproken. Een kleine drie maanden later verschijnt totaal onverwachts ÁTTA en blijkt dat Kjartan Sveinsson zich weer met het gezelschap verenigd heeft. Het drietal staat zelfverzekerd zichtbaar verouderd op de persfoto opgesteld. De dromerige zelfverzekerdheid is tot zichtbare gemarkeerde wanhoop groeven op de alles zeggende gezichten getransformeerd.

ÁTTA trotseert met de indrukwekkende brandende regenboogvlag op de hoes, waarmee de IJslanders zich frontaal in het LGBT gebeuren mengen. Deze kleuren staan tevens voor de vredesbeweging symbool, hevige vuurvlammen vernietigen deze onderhandelingspogingen. Door het explosieve oorlogsgeweld en de onvruchtbare post-pandemie bodem zijn we terug bij af. Schijnbaar voelt Sigur Rós zich verplicht om meer rust en evenwicht in dit geheel te brengen. Alle industriële Kveikur uitingen zijn totaal geëlimineerd en ze beginnen met een maagdelijke schone lei. In het geval van Sigur Rós gaan ze weer terug naar het oergevoel, de baarmoeder van de IJslandse postrockers. De tracktitels zijn korte kernwoorden, en staan los van elkaar stevig gegrond vermeld. De Gold kwalificatie als songnaam geeft de juiste impressie neer. Blóðberg wordt als eerste single naar voren geschoven.

ÁTTA is een gemeende poging om het verdriet van de aarde in een tiental zalvende tracks te reinigen en weg te spoelen. Voegt de plaat iets nieuws toe, nee dat niet. Het is echter de helende mindfulness kracht, de bewustwording en die dieper liggende emoties welke ze telkens op het juiste moment naar boven halen. Jónsi vertelt een woordeloos verhaal, waarbij de stemklanken een universeel bereik hebben, en dat is ook de onderliggende gedachte hierachter. Op deze manier bereik je de hele mensheid en schep je geen onderscheid. Het is hierbij een mooi gegeven dat ze de plaat op verschillende locaties opnemen, de basis ligt in hun eigen Sundlaugin Studio, maar ze wijken tevens naar plekken in de Verenigde Staten uit, en bezoeken zelfs de befaamde Britse Abbey Road Studio.

Sigur Rós heeft nog steeds het vermogen om je diep intens te raken, en grijpt naar de meesterwerken Ágætis Byrjun, ( ) en Takk… terug. Sigur Rós drukt de mensheid met de neus op de feiten, nadat ze zelf eerder schoon schip gemaakt hebben. ÁTTA is in alle eenvoud prachtig, treffend, orkestraal, meeslepend en puur. Meer is er niet nodig om te overtuigen, missie geslaagd. ÁTTA is net een tikkeltje soberder, aardser en meer folk gericht. ÁTTA is de overtreffende trap van een nieuwe plaat, ÁTTA staat voor een wederzien van uit het oog verloren vriendschappen, geeft lucht en ademt die verbroedering uit.

Sigur Rós treedt zaterdag 17 juni in Het Concertgebouw in Amsterdam op.  1. Glód
  2. Blóðberg
  3. Skel
  4. Klettur
  5. Mór
  6. Andrá
  7. Gold
  8. Ylur
  9. Fall
  10. 8