×

Recensie

Pop

27 oktober 2013

Shane Alexander

Ladera

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Harlem Recordings

Ladera Shane Alexander Pop 3.5 Shane Alexander – Ladera Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaan singer-songwriter Shane Alexander zit inmiddels zo’n 10 jaar in het vak. Ladera is zijn 5e volwaardige album (naast een titelloze ep en het samenwerkingsverband The Greater Good). De basis van de muziek op dit nieuwste album is weliswaar Amerikaanse rootsmuziek, toch zorgen de productie en de toegankelijkheid van de nummers dat het eerste genre dat is aangevinkt ‘pop’ is. Sterker, een aantal nummers heeft zonder meer hitpotentie, kijkend naar de hitlijsten waarin soortgelijke muziek goed vertegenwoordigd is. Alexander heeft alleen de pech dat er zo veel concurrenten zijn.

Wat zijn muziek toch ook net iets anders (eigen) maakt, dat zijn de invloeden vanuit de jaren 70 progrock, invloeden die dit hele album terugkomen. Alexander maakt daarnaast ook regelmatig gebruik van soundscapes, die mooi samengaan met de traditionele geluiden van bijvoorbeeld pedal steel en banjo.

Ladera is grofweg onder te verdelen in aan de ene kant het roots-deel: ingetogen singer-songwritersliedjes. Voorbeelden zijn het rustige en dromerige One So Young, Skyway Drive-In (hieronder te beluisteren) en Raincloud Of Knowable Things. Aan de andere kant staat het pop-deel: de meer geproduceerde nummers zoals Meet Me In The Hurricane, The Enemy Inside, All Torn Up en titeltrack Ladera. Deze nummers kennen drums, zijn meer uptempo en hebben ‘gewoon’ meer tierelantijntjes. En om er dan toch ook maar een vergelijking in te gooien: Far As I Can Tell (met een mooie, meeslepende slide) roept herinneringen op aan Pink Floyd.

Wat verder opvalt is de goede zangstem van Alexander. Voor de rootsy nummers kan die zelfs iets té goed genoemd worden, op die momenten had die best wat meer doordrenkt van whisky, armoede en liefdesverdriet mogen klinken. En toch, voor de poppy nummers is die stem juist erg geschikt.

De spagaat wordt in bovenstaande verhaal vast al wel duidelijk. Muzikaal botsen die 2 verschillende soorten op de één of andere manier niet en dat is erg knap! Toch kent de brug die Alexander slaat tussen roots en pop wel een valkuil: de popliefhebber zal zich goed kunnen vinden in alle nummers, maar de rootsliefhebber zal moeite hebben met die geproduceerde nummers. Die zijn dan toch wat glad, zijn dan toch té geproduceerd. Voor de pop-georiënteerde muziekliefhebber is Ladera zeker een aanrader, zou het 4 sterren verdienen. Voor roots alleen komt het album niet verder dan 3 sterren. Het te verwachten compromis is natuurlijk nog heel aardig, daarmee troeft Shane Alexander een heleboel van zijn vele concurrenten af.  1. One So Young
  2. Meet Me In The Hurricane
  3. Far As I Can Tell
  4. Open Your Eyes
  5. The Enemy Inside
  6. Low
  7. Raincloud Of Knowable Things
  8. All Torn Up
  9. Skyway Dribe-In
  10. Ladera