×

Shame

Drunk Tank Pink

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Dead Oceans

Shame - Drunk Tank Pink
Drunk Tank Pink Shame Alternative 4.5 Shame – Drunk Tank Pink Written in Music https://writteninmusic.com

Het succes van het debuut Songs of Praise katapulteerde de jonge honden van Shame de hele wereld over. En toen was er de onvermijdelijke come down en het weer je weg vinden in de eigen omgeving. Van drukte, extase en doorwaakte nachten naar introspectie, voortkomend uit groei en het simpelweg ouder worden. De terugkeer naar de moederschoot komt terug in de titel van Shame’s tweede album: Drunk Tank Pink verwijst indirect naar een kleine, afgesloten politiecel waar mensen met een hoog alcoholpromillage kunnen ontgiften. Voor zanger Charlie Steen en gitarist Sean Coyle-Smith werd het een kleine, roze geschilderde ruimte in huis, waar vooral Steen zich kon terugtrekken om te reflecteren en te schrijven.

De reactie van de band op de hectische voorgaande jaren leidt overigens niet tot rustigere muziek op de nieuwe plaat. Hoewel Drunk Tank Pink zeker niet voortborduurt op zijn voorganger, is de plaat enorm intens, in your face, een stuk directer en dus confronterender dan het al erg stevige en indringende Songs Of Praise. Opener Alphabet gaat nog atmosferisch en groots van start maar wint door Steens rauwe, soms gelaagde vocalen, de doorklievende drums en zinderende gitaren steeds meer aan intensiteit. Hier worden sferen als op de eerste Killing Joke elpee opgetrokken.

Shame strooit met harde hand een trits ruwe, scherpe postpunktracks, enorm dynamisch en ongepolijst, uit het hart gezongen, geschreeuwd of gesproken. Nigel Hitter (‘I’m burning at both ends!’) zet ragfijne, scherpe coupletten tegenover zware erupties, Water In The Well verwijst naar de talloze ontmoetingen met mensen over de hele wereld die de band had. De ogenschijnlijke pop appeal van deze stuiterende track vol kleine percussie mogen we met een korrel zout nemen want ook hier deelt de band regelmatig enorm uit en dat is iets wat we bij de springerige postpunkbands van rond 1980 niet vaak tegenkwamen. De machinale gitaar van Harsh Degrees is als een boor die vooruitschiet en regelmatig vastloopt; ook hier weer die versplinterende dynamiek.

De band weet in alle hectiek zeker de nodige schakeringen en variatie aan te brengen: Born In Luton is een indrukwekkende, groovende tour de force vol borrelende en pruttelende elektronica. Hier hoor je de vooruitgang van de band, al blijft er pijn en frustratie: ‘I’ve been waiting outside for all of my life / And now I’ve got to the door, there’s no one inside…’. Een ander hoogtepunt, en wellicht het sleutelnummer van de plaat, is Snow Day. Hier komt alles samen: de thematiek achter het album (dromen, onderbewustzijn, heartbreak) en de muziek in al haar gedaantes: episch, onontkoombaar en hard maar ook intiemer, ontnuchterend en louterend. Met een grootse, dramatische finale: ‘And I see something that is new when I fall to you / I see something that is new when I fall to you’.

Met Human For A Minute (‘Never felt human before you arrived’) neemt de band hierna gas terug en dat is voor de flow van het album goed. Eerder op het album is March Day dan wel energiek en puntig (niet ver verwijderd van een band als Rolling Blackouts Coastal Fever), maar blijft Shame relatief poppy. Het afsluitende Station Wagon biedt ook ruimte. De song bouwt langzaam op: Steen praat op je in en trekt je langzaam naar binnen, terwijl de muziek – er duikt zowaar een piano op – geleidelijk aanzwelt. Spanning hangt in de lucht en na vijf minuten kookt de boel dan toch over.

Drunk Tank Pink is niet alleen een flinke oorwassing; het is ook een dynamische en opwindende plaat vol accenten en details die de muzikale groei van Shame laten horen. En de goede verstaander kan in alle hectiek ook zeker nog luchtigheid aantreffen. Confronterende muziek hoeft speelsheid en hoop niet uit te sluiten. Ook dat maakt van deze tweede plaat van Shame een voltreffer. 1. Alphabet
 2. Nigel Hitter
 3. Born In Luton
 4. March Day
 5. Water In The Well
 6. Snow Day
 7. Human, For A Minute
 8. Great Dog
 9. 6/1
 10. Harsh Degrees
 11. Station Wagon