×

Recensie

Eigentijds

20 oktober 2021

Seven Stars Over Sicily

The Endless Sea

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

The Endless Sea Seven Stars Over Sicily Eigentijds 3.5 Seven Stars Over Sicily – The Endless Sea Written in Music https://writteninmusic.com

Enkele jaren geleden was er al een epeetje in 2018 een volwaardige langspeler. And Here Comes The night toonde een avontuurlijke en gevarieerd repertoire met een tomeloze fascinatie voor de Amerikaanse muzikale erfenis De Rotterdamse band bouwde vooral in de plaatselijke underground-scene een behoorlijke live reputatie op en nu is er nieuw werk uit.

De verhalen van Daniël Blokker steunen op de door de gitaartandem Conrad Freling en Jeroen Wessels aangeleverde muzikale structuren die verder uitgewerkt met toetsenwerk van Robert Giesselbach en de ritmesecties met Robin Eggers en Roger Groen. Giesselbach en bassist Roger Groen verzorgden productie en mix van The Endless Sea.

Het is een avontuurlijke overtocht geworden, weliswaar overdag maar in woelig water met vaak donkere wolken die schaarse zonnestralen verduisteren. De duistere expressieve, ingehouden zang van Blokker herinnert bij momenten aan Stuart Staples van Tindersticks en sleept je mee met sombere bespiegelingen in Ghostdancer en The Loner & The Lifeguard, een spannend opgebouwd epos op  wervelende toetsen. Het aanvullend strijkerswerk versterkt nog het dramatisch spanningsveld en het zwaarmoedige gevoel dat je al bekruipt bij het bekijken van de cover, een uit de zeventiende eeuw daterend onstuimig zeezicht van Ludolf Backhuysen.

Diep brommende bas en energieke percussie en snedige gitaren sturen Secret Lullaby aan. Slidegitaar en viool bepalen de toon van Coldness Within, een meeslepend duet met Janine van Osta. The Lightseekers klinkt al even onheilspellend als het met zwaar aangezet en vervormd snarenwerk geïnjecteerde Strange Ifatuation of het opzwepende Pictures Of Anguish.

Van de afsluiter Across The Borderlines, een samen met Merle ‘Mone’ Sibbel gezongen pianoballade met strijkersensemble op de achtergrond wordt je evenmin vrolijk maar beklijft meteen, De beluistering van het donkere, mysterieuze The Endless Sea laat je niet onberoerd achter.  1. Ghostdancer
  2. The Loner & The Lifeguard
  3. Million Dollar Hoax
  4. Secret Lullaby
  5. Coldness Within
  6. New York City
  7. The Lightseekers
  8. Strange Infatuation
  9. Pictures Of Anguish
  10. Across The Borderlines