×

Recensie

Metal

25 februari 2010

Savatage – (Greatest

Still The Orchestra Plays

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Ear-Music

Still The Orchestra Plays Savatage Metal 4 Savatage – Still The Orchestra Plays (Greatest Hits) Written in Music https://writteninmusic.com

Een combinatie van de woorden ‘Avatar’ en ‘Savage’ leverde lang voordat filmmaker James Cameron de wereld veroverde de naam ‘Savatage’ op. De broertjes Jon en Criss Oliva werden de spil van een heavy metal band waarvan de muziek werd gebaseerd op het muzikale concept dat Black Sabbath wereldberoemd had gemaakt. De band debuteerde met het overtuigende Sirens en vervolgde dat met het ijzersterke The Dungeons Are Calling en brak zoals vrijwel elke metalband uit de VS, eerst door in Europa en Japan voordat men in eigen land begon te beseffen over welk talent deze heren beschikten.

Atlantic Records tekende de band en zorgde voor betere marketing en distributie. Het goede Atlantic debuut Power Of The Night werd gevolgd door een commerciële flop Fight For The Rock. Het grote succes kwam met Hall Of The Mountain King waarop de klassieke invloeden (o.a. Grieg) duidelijk hoorbaar waren. Onder leiding van producer Paul O’Neill begon een goede periode met als hoogtepunt Gutter Ballet. Na de rockopera Streets verliet zanger Jon Oliva de band en werd vervangen door Zachery Stevens. Een ongeluk beroofde de band van het andere broertje, gitarist Criss Oliva. Ondanks het ontbreken van de bandstichters wist Savatage toch nog een paar heel goede albums af te leveren zoals het conceptalbum Dead Winter Dead en The Wake Of Magellan. De zwaar op klassieke muziek geënte heavy metal bleef altijd prominent aanwezig en leverde meer dan eens een juweeltje op. De originele zanger Jon Oliva hield zich gelukkig niet afzijdig en was vaak te beluisteren.

Hoewel al eerder een compilatie van de band verscheen (From The Gutter To The Stage uit 1995) ziet dit jaar een nieuw verzamelalbum het licht. Bijna alle bekende nummers zijn vertegenwoordigd al wordt het geniale Mozart & Madness gemist. Vermoedelijk ontbreken door alle rechtenkwesties ook nummers van de eerste twee albums. Om die reden is deze compilatie niet compleet. Nummers als The Dungeons Are Calling, City Beneath The Surface en Holocaust mogen simpelweg niet ontbreken. Als bonus zijn drie akoestische nummers van Jon Oliva toegevoegd. Die extra’s wegen echter niet op tegen het ontbreken van de krakers uit de begindagen. Dit is een prima verzameling, maar de ultieme Savatage verzamelaar is het nog niet.

Tracklisting Still The Orchestra Plays (Greatest Hits):

Disc1

 1. Power Of The Night
 2. Hall Of The Mountain King
 3. 24 Hours Ago
 4. Legions
 5. Gutter Ballet
 6. Summers Rain
 7. When The Crowds Are Gone
 8. Ghost In The Ruins
 9. If I Go Away
 10. Nyc Don’T Mean Nothing
 11. Edge Of Thorns
 12. All That I Bleed

Disc2

 1. Handful Of Rain
 2. Chance
 3. One Child
 4. I Am
 5. Anymore
 6. Hourglass
 7. The Wake Of Magellan
 8. Morphine Child
 9. Anymore (Acoustic bonustrack, recorded By Jon Oliva in 2009)
 10. Not What You See (Acoustic bonustrack, recorded By Jon Oliva in 2009)
 11. Out On The Streets (Acoustic bonustrack, recorded By Jon Oliva in 2009)


 1. Power Of The Night
 2. Hall Of The Mountain King
 3. 24 Hours Ago
 4. Legions
 5. Gutter Ballet
 6. Summer's Rain
 7. When The Crowds Are Gone
 8. Ghost In The Ruins
 9. If I Go Away
 10. NYC Don't Mean Nothing
 11. Edge Of Thorns
 12. All That I Bleed