×

Recensie

Alternative

12 september 2011

Rosa Ensemble

The Blind Spot

Geschreven door: Eric Rijlaarsdam

Uitgebracht door: Dying Giraffe Records

The Blind Spot Rosa Ensemble Alternative 4 Rosa Ensemble – The Blind Spot Written in Music https://writteninmusic.com

Op zondag 11 september gaat in Utrecht de muziekvoorstelling Götterfunken van het Rosa Ensemble en componist Wilbert Bulsink in première. Naar aanleiding hiervan wordt het album The Blind Spot opnieuw uitgebracht. Het album verscheen oorspronkelijk in 2006, bij het label Bonte Koe. De opvolger No Ark Dead Eal kreeg een wijdere release op Dying Giraffe Recordings en daarom wordt The Blind Spot nu ook bij dit label uitgebracht.

The Blind Spot kent een lange ontstaansgeschiedenis. De meeste nummers op het album werden al tussen 2000 en 2002 geschreven. Het Rosa Ensemble zocht toen onder de noemer Platotectonics naar manieren om hedendaagse muziek en elektronische muziek te combineren. Hetzelfde materiaal werd in 2004 opnieuw gebruikt, maar nu in een ambient variant. Dit resulteerde in het project Music For Supermarkets. Daarna werden de nummers ‘live’ in de studio opgenomen. Alles in één take. Deze opnames werden vervolgens gemixt en gemasterd en dit resulteerde uiteindelijk in The Blind Spot.

De muziek die het Rosa Ensemble op The Blind Spot laat horen, is moeilijk te omschrijven. Het geheel bevat elementen van ambient, filmmuziek, jazz en modern klassiek. Daarnaast schuwt de band het gebruik van elektronica niet.

The Blind Spot opent met het ambient-achtige It’s A Long Way To Tallahassey. Hierna volgt het experimentele Califormica I, waarin piano en synthesizer de sfeer bepalen. Aan het eind komt nog wat lichte noise voorbij en daarnaast bevat Califormica I zang van Esther Mugambi. Zij mag ook Califormica III (I’ll Be You) opsieren met haar mooie stem. Deze track is wat heftiger dan de meeste andere op The Blind Spot en heeft een heerlijk tegendraads ritme.

In Sorocco doet het Rosa Ensemble sterk aan Tortoise denken. Het nummer wordt gedragen door de marimba van Daniel Cross, maar ook de viool speelt een belangrijke rol in deze uitstekende track. De viool is ook prominent aanwezig in Blue On Blue. Deze overwegend rustige song heeft een mooi, beetje beklemmend eind. Hierna volgt The Spinroom dat lieflijk begint, maar verderop wat experimenteler wordt. De sfeer die het Rosa Ensemble hier neerzet doet uw recensent wel wat aan Zero 7 denken.

Net als No Ark Dead Eal is The Blind Spot een uitstekend album. Niet geschikt of bedoeld voor het grote publiek, maar voer voor liefhebbers van avontuurlijke muziek. The Blind Spot is misschien zelfs nog wel iets beter dan z’n opvolger, vooral doordat het album zeer samenhangend klinkt. Het is dan ook zeer terecht dat Dying Giraffe Recordings dit album opnieuw uitbrengt. Bij aanschaf van deze heruitgave krijg je als bonus een code, waarmee je live-opnames van het Rosa Ensemble kunt downloaden.

Tracklisting The Blind Spot:

1. It’s A Long Way To Tallahassey
2. Califormica I
3. Blue On Blue
4. The Spinroom
5. Califormica II
6. Califormica III (I’ll Be You)
7. Sorocco
8. Bothering Heights
9. Califormica IV Billabong II  1. It's a long wat to Tallahassey
  2. Califormica 1
  3. Blue on blue
  4. The Spinroom
  5. Califormica 2
  6. Califormica 3 (I'll be you)
  7. Sorocco
  8. Bothering Heights
  9. Califormica 4