×

Recensie

Pop

19 september 2011

Roosbeef

Omdat Ik Dat Wil

Geschreven door: Eric Rijlaarsdam

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Omdat Ik Dat Wil Roosbeef Pop 4 Roosbeef – Omdat Ik Dat Wil Written in Music https://writteninmusic.com

Op de laatste dag van augustus presenteerde Roosbeef in een stijf uitverkochte bovenzaal van Paradiso het tweede album Omdat Ik Dat Wil. De titel is zelfverzekerd en zo klinkt het album ook. Tenminste, muzikaal gezien. Tekstueel blijft Roos Rebergen nog vaak de twijfelaar die ze in de openingstrack bezingt.

Waar Roosbeef op het debuutalbum Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten nog duidelijk klonk als een singer-songwriter plus begeleidingsband, is Omdat Ik Dat Wil een echte bandplaat geworden. De zang van Rebergen is meer ingebed in de muziek en de rol van de piano is kleiner geworden. De sound op het album ligt nu dichter in de buurt van hoe Roosbeef live klinkt. Dit heeft wellicht ook te maken met de gewijzigde bezetting van de band. Bassist Harmen de Bresser is vertrokken en zijn plaats is ingenomen door Tom Pintens (ex-Zita Swoon), die het album ook produceerde. Verder is de band aangevuld met Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal), die gitaar en toetsen speelt. Beide Belgen maakten ook al deel uit van de liveband. Samen met de vaste kern, gitarist Reinier van den Haak (Krach), drummer Tim van Oosten en Rebergen zelf, is Roosbeef nu dus een vijftal.

De openingstrack van Omdat Ik Dat Wil heet dus Twijfelaar en deze vrij rustige song vormt meteen één van de hoogtepunten van het album. Een ander hoogtepunt is het catchy Niet Uitmaken, dat terecht als eerste single werd gekozen. Rebergen is in dit nummer opnieuw onnavolgbaar als tekstdichter. Op haar zeer kenmerkende wijze zingt ze: “Ik zit vol verlangen, net als een bonbon, soms barst ik open en smelt op je tong.” En: “Vraag het hemd niet van m’n lijf, maar trek het uit.

Het rustige Hersens werd door Rebergen in Paradiso aangekondigd als de titeltrack van Omdat Ik Dat Wil en inderdaad komt deze tekstregel vaak voor in de mooie, rustige song. Het contrast met het nummer Sneeuw, dat er meteen achteraan komt is nogal groot. Sneeuw is een echte rocker met stuwende drums en een intens laatste gedeelte.

Als Je Me Zoekt en Pulpo zijn uitstekende poprocksongs en de laatstgenoemde heeft bovendien een mooie stevige passage tegen het eind. Schone Schijn is juist een rustige song en hetzelfde geldt voor In Het Bos. Dit nummer heeft alleen tegen het eind een wat harder gedeelte, dat zeer gedragen klinkt.

De klapper op Omdat Ik Dat Wil is Sirene, een song die de band al geruime tijd live speelt. Vanuit een rustig begin met een hoofdrol voor de piano wordt het nummer prachtig opgebouwd naar een harde, intense climax om daarna rustig weer af te bouwen richting de afsluitende track Denk Aan Jou. Hierin laat Rebergen zich dan weer van haar meest gevoelige kant zien en ook dit levert een prachtige song op.

Na het sterke debuut weet Roosbeef op Omdat Ik Dat Wil opnieuw te overtuigen. De band is duidelijk gegroeid, maar de songs zijn nog steeds heerlijk naïef en buitengewoon origineel. 1. Twijfelaar
 2. Iets te veel wij(n)
 3. Nachtauto
 4. Niet uitmaken
 5. Hersens
 6. Sneeuw
 7. Als je me zoekt
 8. Pulpo
 9. Schone schijn
 10. In het bos
 11. Sirene
 12. Denk aan jou