×

Recensie

Pop

09 mei 2011

Richard Walters

Pacing

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Kartel

Pacing Richard Walters Pop 3.5 Richard Walters – Pacing Written in Music https://writteninmusic.com

Je hoeft geen populaire muziek te maken om toch popmuziek te maken. Dat blijkt wel, want zeg nou eerlijk, had je wel eens gehoord van de muzikant Richard Walters? Ik zal het zelf maar eerlijk bekennen, ik kende hem niet. En toch, als ik dan luister naar Pacing, zijn nieuwste album, dan is ‘pop’ het beste genre om de muziek van deze singer-songwriter onder te zetten. Wel pop, niet populair. Hoog tijd om daar wat verandering in te brengen.

Pacing is Walters’ tweede album na zijn debuut Animal, dat flink wat lovende kritieken ontving. Ook was zijn muziek al in een aantal tv-series en films van naam te horen. Dat debuut gaat dus zeker nog eens beluisterd worden. Niet alleen vanwege de lovende woorden, maar vooral omdat het zeer knappe vervolg Pacing nieuwsgierig maakt naar wat Walters hiervoor deed.

Dit nieuwe album telt tien prettig toegankelijke nummers, die samen ruim 40 minuten duren. De eerste single Elephant In The Room is hieronder te beluisteren. Zonder officiële clip, maar het gaat natuurlijk ook om de muziek.

Soms grijpt de muziek op Pacing wat terug naar de new wave uit de jaren 80, af en toe maakt Walters gebruik van electronica (When You’re Young, Where We Stand en Black Hair) en de gitaren en andere instrumenten in de nummers kennen veel sfeerbepalende effecten (Breathe). Die sfeer geeft een extra dimensie aan de muziek, maakt het meeslepender dan gemiddelde popliedjes. Toch zou het niet verbazen als een stadion vol fans van Mattress Fire een gigantische meezinger maakt, het nummer is er zeker geschikt voor.

Liefhebbers van tempo komen aan hun trekken, datzelfde geldt voor diegene die van ballads houdt. Pacing eindigt bijvoorbeeld met de prachtige liefdesballad End Of The World.

Opvallend is Walters’ mooie, uitgesproken Engelse accent (hij is geboren in Oxford). Sowieso valt zijn zang op, Walters heeft een groot bereik en een goede, zuivere zangstem die prettig aanhoort. Wat natuurlijk wel handig is, als je in het vakje ‘pop’ wordt gestopt.

Wat dat betreft: zou een popartiest als Robbie Williams dit album hebben gemaakt, dan was het een verkoophit geworden. Nu de naam ‘Richard Walters’ op het hoesje staat, zal dat niet het geval zijn. Jammer, want met Pacing bewijst hij dat je geen populaire artiest moet zijn om toch hele goede popmuziek te maken. Luister hieronder maar eens…  1. When You're Young
  2. 14 Days
  3. Where We Stand
  4. Mattress Fire
  5. Pacing
  6. Elephant In The Room
  7. Breathe
  8. Black Hair
  9. Night's End
  10. End Of The World