×

Recensie

Roots

02 oktober 2017

Richard van Bergen & Rootbag

Walk On In

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Naked

Walk On In Richard van Bergen & Rootbag Roots 4 Richard van Bergen & Rootbag – Walk On In Written in Music https://writteninmusic.com

Het album Walk On In is het tweede album en opvolger van het in oktober 2014 uitgekomen debuutalbum van deze band. Voor mij is het een zeer aangename kennismaking met deze band, die qua sound een mix is van Delta Blues, New Orleansachtige groove, vleugjes Jazz en swampy R&B. Inmiddels heeft Richard van Bergen & Rootbag in Nederland een zodanige reputatie opgebouwd dat ze niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse bluesscene. Dit kun je alleen maar bereiken door hard te werken, dus vele optredens te doen. Ze waren al te zien en te horen op de grotere festivals zoals The Southern Bluesnight, Blues Peer, Moulin Blues en de Zwarte Cross.

De songs op het album zijn allemaal van de hand van Richard van Bergen met uitzondering van het laatste nummer I’m Willin’ dat een gospel traditional is en dusdanig authentiek klinkt dat het lijkt alsof het lang geleden is opgenomen op The Cotton Fields.

Duidelijk is te horen dat deze band zijn sound heeft gevonden en de songs op dit album met speels gemak en veel overtuiging neerzet. Het gaat van stevig en dreigend zoals in Rock Me Right, naar heerlijk swampy in Maybe Someday en vervolgens weer naar een vrolijke Jazzy Blues in That’s What You Do To Me. Ook een stampende boogie getiteld Walk On In met een heerlijk “smerig” klinkende gitaarsolo wordt niet geschuwd!

Het trio bestaat naast Richard van Bergen op guitar en vocals verder uit Jody van Ooijen op drums en Roelof Klein op bass & vocals. Voor dit album is gebruik gemaakt van een drietal gastmuzikanten te weten Roel Spanjers op piano en hammondorgel, Erik Spanjers percussie en de onvolprezen Zeeuwse mondharmonica virtuoos Gait Klein Kromhof die subtiel te horen is in Love My Baby.

Walk On In is een album met catchy songs die volledig passen binnen het bluesidioom, maar zeker niet saai en voorspelbaar zijn. De uitstekende zang en het gitaarspel van Richard van Bergen zijn de kers op de taart. De smaakvolle gitaarriffs zijn precies goed. Verder een dikke voldoende voor de muzikale productie en het keurig verzorgde CD-boekje. Deze plaat is zonder meer een aanrader en blijft boeien van begin tot eind, dus ga hem zeker beluisteren! 1. Rock Me Right
 2. Maybe Someday
 3. That's What You Do To Me
 4. Can't Keep Up
 5. Love My Baby
 6. Walk On In
 7. Middle Of The Night
 8. Hey Baby
 9. Snap!
 10. Junk In The Trunk
 11. Right On Time
 12. I'm Willin'