×

Recensie

Rock

14 mei 2011

Ralph de Jongh & Crazy Hearts

More Than Words

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: PIAS

More Than Words Ralph de Jongh Ralph de Jongh & Crazy Hearts Rock 4 Ralph de Jongh & Crazy Hearts – More Than Words Written in Music https://writteninmusic.com

Natuurlijk, je kunt zeuren over de originaliteit van More Than Words. Direct bij het eerste nummer word je namelijk als met een teletijdmachine teruggestuurd naar de jaren 70 van de vorige eeuw, naar een liveconcert van The Rolling Stones. Grote kans dan ook dat er nogal wat azijnpissers rondlopen die met die kritiek gaan komen. Ik niet, liever heb ik het over de kwaliteit van dit nieuwe album van Ralph de Jongh & Crazy Hearts. En stiekem hoop ik tegelijk dat het The Stones lukt om nog een keer met net zo veel bezieling te spelen als deze band uit ons eigen Nederland doet.

Voor de mensen die Ralph de Jongh al wat langer kennen zal het wel even wennen zijn. De muzikant was jarenlang een protegé van Harrie Muskee en speelde Nederblues in een vergelijkbare stijl. De overtuiging, geloofwaardigheid en passie waarmee De Jongh muziek maakt zijn gebleven, de muziek zelf is dus zeker wel veranderd. De één zal dat jammer vinden, de ander zal het geweldig vinden. Ikzelf zit daar tussenin: aan de ene kant is het jammer dat hij niet meer speelt wat hij zo goed kon, aan de andere kant is het prachtig wat hij nu speelt.

More Than Words is een album vol nummers die je terugbrengen naar jaren 70 , de periode waarin The Stones volgens velen live op hun allerbest waren. Het album brengt je terug naar die tijd dat nummers van albums als Exile On Main Street, Sticky Fingers, Black And Blue en Some Girls de hitlijsten domineerden. Op andere momenten komen herinneringen op aan Wandering Spirit, het soloalbum uit 1993 van Jagger. Zijn beste soloalbum zelfs. En dat zegt dus wat over de kwaliteit van More Than Words.

De vergelijkingen hebben te maken met de muziek en natuurlijk ook met de zang van De Jongh (die enorm doet denken aan de zang van Jagger), maar het heeft ook te maken met de enorme bezieling die in de muziek zit. Iedere twijfel over de toegevoegde waarde van deze ‘oude’ muziek kan daarmee dan ook van tafel worden geveegd. De band verdient wat mij betreft zelfs extra lof, juist omdat het risico dat je een ‘dertien in een dozijn album’ maakt enorm is. Er zijn tenslotte al zo veel bandjes die deze muziek speelden en spelen. En dan vaak zonder dat het elan eraf spat, iets wat hier wel gebeurt.

Het album opent ijzersterk met de titeltrack: Stones zoals ze klonken op Sticky Fingers. Als je vervolgens luistert naar het gospel-achtige Everybody, de slowrocker Sweet In Here en het funky Where Did You Stay Last Night, dan ga je je afvragen of De Jongh misschien een aantal geheime Jagger outtakes gevonden heeft uit de tijd van Wandering Spirit. Zeer toegankelijk en toch kent het de rauwe randjes die de muziek van De Jongh altijd hebben gekenmerkt.

De Stones vergelijkingen doortrekkend, Dandy Lines zou goed op Some Girls hebben gepast, Worrywise op Black And Blue. Free begint met een Fool To Cry-achtig geluid om te verworden tot een prachtige ballad die uit de voegen barst van emotie. De Jongh voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het dikke boek dat gaat over de verwerking van liefdesleed.

Het album kent dus ook genoeg afwisseling in tempo. Naast genoemde nummers nog even drie die aandacht verdienen: zo is Tears Of Rhyme is een heerlijk ‘geile’ (ik kan geen ander woord bedenken), opzwepende swampy bluestrack. Smiling Faces en Wonderin’ zijn prachtige ballads: de eerste is mooi ingetogen door de akoestische gitaar en tegelijk heerlijk intens door de zang. De tweede valt vooral op door de hele fijne slide gitaar en door de mooie opbouw van het nummer.

Al zo’n dertig jaren zijn er mensen die roepen dat het hoog tijd is dat de Stones stoppen. Klinkklare onzin natuurlijk, maar mocht het toch zo zijn dat de heren besluiten om het muzikale bijltje erbij neer te gooien, dan hebben zij (en wij) met Ralph de Jongh & Crazy Hearts in ieder geval waardige opvolgers.

18 mei is de cd-presentatie in Paradiso, Amsterdam. Hieronder een voorproefje, een optreden van Ralph de Jongh & Crazy Hearts in De Wereld Draait Door:

De komende tijd is de band op meer plekken live te bewonderen, hier data en locaties:
21-05: Het Viadukt, Groningen
28-05: Highlandsfestival, Amersfoort
28-05: Dobbefestival, Koudum
10-06: Groeten uit Grolloo, Grolloo
13-06: Ribs & Blues, Raalte
18-06: Indian Summer, Broek op Langedijk
24-06: Music on Payday, Eersel
25-06: Groene Strand, Oerol
25-06: De Rustende Jager, Formerum
01-07: De Dikke Stein, Elsloo
15-07: Zwarte Cross, Lichtenvoorde
30-07: Totaal Festival, Bladel
20-11: Cambrinus, Horst 1. More Than Words
 2. Everybody
 3. Sweet In Here
 4. Where Did You Stay Last Night
 5. Back Home
 6. Worrywise
 7. Tears Of Rhyme
 8. Smiling Faces
 9. Free
 10. Build Me Up
 11. Wonderin’