×

Recensie

Electronic

26 april 2018

Portico Quartet

Untitled (AITAOA #2) EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Untitled (AITAOA #2) EP Portico Quartet Electronic 4.5 Portico Quartet – Untitled (AITAOA #2) EP Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe gelukkig mogen we zijn dat de mannen van Portico Quartet voor hun terugkomalbum Art In The Age of Automation zo ontzettend veel tracks opnamen. De Untitled (AITAOA #2) EP is een heerlijk volle EP als aanvulling op dat album.

En gelijk met het geweldige Double Spaces weten we dat dit wederom een bewijs is dat de band helemaal terug is in de meest grootse vorm. Wat een supermooie track is dit gelijk weer. Spannend in de opbouw met sax, repeterende ritmes en vervreemdende soundscapes die op het midden ineens naar een met strijkers veranderende melodieuze sfeertrack veranderend. Wat een fantastische opener! Het heerlijke Index doet daar al niet voor onder. Een mooi volle compositie waarop de hang, zo specifiek voor het geluid van de band, en sax de melodische sfeer optimaal optrekken.

En wow! op Unrest gaat Portico in full swing. Een heerlijk swingende drumpartij is de basis waarover een warme deken van keys wordt neergevleid. Met het atmosferische, vervreemdende Where We Meet wordt vervolgens de fraaie spanning gecreëerd voor het magnifieke View From A Satellite. Oh oh oh wat een weergaloos mooie track is dat weer zeg! Zwevend rond de aarde met de weergaloze sax van Jack Wylie als baken, bevinden we ons in een wijds muzikaal landschap. Wylie is de absolute koning in deze track die van vrij spel naar een welhaast Arabische structuur duwt met een warme deken van keys daaronder. Een van de allermooiste die Portico Quartet ons ooit bracht. Een compositie die eeuwig mag duren.

De sfeerrijke tracks Celestrial Woman en Reflected in Neon zijn de wat ingetogen voorlopers waar Dust juist weer openbaart door een duwende bas en opwindende drums waarover dwarrelende keys en een fabuleuze saxpartij de sfeer verder uitbouwen. De warme klanken van Berlin sluiten de lekker dik gevulde EP vervolgens glansrijk af.

Dat de herstart van percussionist Duncan Bellamy en saxofonist/geluidstovenaar Jack Wylie als componisten en trackontwikkelaars een enorme creatieve ontlading bleek wisten we al van Art In The Age of Automation. De Untitled (AITAOA #2) EP is daarop de ideale aanvulling.

Heel fijn dat de band momenteel ook weer zoveel speelt. Met de teruggekeerde bassist Milo Fitzpatrick en hang- en keyboardspeler Keir Vine vormen Bellamy en Wylie namelijk een weergaloze band met een volstrekt eigen geluid.

Natuurlijk is van dit album ook een vinylversie te krijgen. Vanwege het prachtige artwork (zoals altijd van de hand van Bellamy) veruit te verkiezen boven de CD versie.  1. Double Spaces
  2. Index
  3. Unrest
  4. In Where We Meet
  5. View From A Satellite
  6. Celestrial Wife
  7. Reflected in Neon
  8. Dust
  9. Berlin