×

Recensie

Roots

15 mei 2011

Pokey Lafarge And The South City Three

Middle Of Everywhere

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Continental Records Services

Middle Of Everywhere Pokey Lafarge Pokey Lafarge And The South City Three Roots 3.5 Pokey Lafarge And The South City Three – Middle Of Everywhere Written in Music https://writteninmusic.com

Met zijn nieuwste album Middle Of Everywhere brengen Pokey Lafarge en zijn begeleidingsband The South City Three je flink wat jaren terug in de tijd. Alle dertien nummers zijn van de hand van Lafarge zelf, terwijl ze ook allemaal een ‘feel’ hebben dat ze maar zo 80 jaren geleden geschreven hadden kunnen zijn. Wat je namelijk hoort is een authentieke mix van country, blues en jazz uit die tijd. Late Western Swing dus. ‘Laat’ vanwege de invloeden van de blues en de aanwezigheid van blaasinstrumenten (kornet en trombone).

Over Western Swing schreven we eerder al, in een andere recensie. Dat hoor je op Middle Of Everywhere dus ook. Sleutelwoord is ritme. Of beter ‘rhythm’. Je zou hier namelijk maar zo kunnen denken aan muziek in de sfeer van dat nummer I Got Rhythm van Gershwin. Wat je te horen krijgt zijn goede jazzy slaggitaren, gitaarsolo’s die even klassiek als klasse zijn, een mondharmonica die op een aantal nummers een heerlijke, welkome aanvulling is en natuurlijk hoor je ook regelmatig harmony vocals, een belangrijk element van Western Swing.

Als je nog geen idee hebt hoe dat allemaal klinkt, luister dan maar eens naar het Youtube fragment onderaan deze pagina. Je zult meteen horen dat het een zeer uitgesproken muziekstijl is. En ja, ik ken genoeg mensen die hier totaal niet van houden. Geldt dat ook voor jou, dan kun je er beter ver van vandaan blijven, het hele album is namelijk in deze kenmerkende stijl. Hou je er wel van, sla dan vooral je slag met dit goede album.

Het al genoemde woord ‘authentiek’ is erg op z’n plaats, op elk gebied: de muziek klinkt zo, de zang klinkt zo en de de heren zien er zelfs zo uit. Ook de instrumenten waarop ze spelen zijn uit ‘die’ tijd en dat hoor je. De manier waarop ze bespeeld worden is overigens waanzinnig goed. Hoe raar het misschien ook klinkt, eigenlijk kan dat ook niet anders; dit genre vereist gewoon een muzikale klasse en instrumentbeheersing die ver boven het gemiddelde liggen.

Middle Of Everywhere is LaFarge’s vierde album met The South City Three. Voor hij met hen ging spelen, maakte hij twee soloalbums. Dit begeleidende trio bestaat uit Adam Hoskins (gitaar), Joey Glynn (bas) en Ryan Koenig (drums, wasbord en harmonica). Hoskins en Koenig zijn ook verantwoordelijk voor de genoemde harmony vocals.

Met Middle Of Everywhere brengen ze een heerlijk album, een document van vroeger tijden, maar toch gemaakt anno 2011.

Hieronder een voorbeeld van de muziek van Pokey Lafarge And The South City Three, om je een idee te geven wat je kunt verwachten. Dit is Hard Times Come And Go van hun vorige album Riverboat Soul (2010). 1. So Long Honeybee, Goodbye
 2. Ain't The Same
 3. Head to Toe
 4. Sunny Side of the Street
 5. Shenandoah River
 6. Mississippi Girl
 7. Feels So Good
 8. River Rock Bottom
 9. Weedwacker Rag
 10. Drinkin' Whiskey Tonight
 11. Good Country Girls
 12. Coffee Pot Blues
 13. Keep Your Hands Off My Gal