×

Recensie

Pop

10 juni 2013

Peter Bruntnell

Retrospective

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Loose Music

Retrospective Peter Bruntnell Pop 3.5 Peter Bruntnell – Retrospective Written in Music https://writteninmusic.com

Retrospective is een terugblik op de muzikale carrière van singer-songwriter Peter Bruntnell. Ondanks dat die al begon in de jaren 90 van de vorige eeuw, is de naam Bruntnell in ons land niet erg bekend. Rolling Stone noemt hem dan ook zeer terecht ‘One of England’s best kept musical secrets’. Dat maakt dit album tot een extra interessante kennismaking.

Hoewel zijn ouders uit Wales komen, is Peter Bruntnell in 1962 geboren in Wellington, Nieuw-Zeeland. De familie was daarheen verhuisd, omdat zijn vader er ging werken. Toen zoonlief een jaar oud was, keerde de familie terug naar het Verenigd Koninkrijk, naar Kingston upon Thames. In de vroege jaren 90 begon Bruntnell zijn eerste band (Milkwood), in 1995 bracht hij zijn debuutalbum Cannibal uit. Een kleine 10 albums zouden nog volgen. Van al die albums zijn nummers geselecteerd die nu samen een mooie verzameling vormen, onder de naam Retrospective. Het laatste nummer Played Out is een collaboratie met Rumer, hieronder te beluisteren.

De muziek van Bruntnell is te omschrijven als een mix van alt-country, pop en rock. Een enkele keer gaat het zelfs richting indierock, zoals op Have You Seen That Girl Again (van het album Camelot In Smithereens, uit 1997). Hoewel de muziek zeer toegankelijk is, kennen de nummers vaak verrassende elementen. Soms komt dat door een wat onverwacht gitaargeluid, soms door een onverwachte instrumentkeuze, soms door veranderingen in een nummer.  En soms ligt het aan de combinatie van deze punten, zoals bij Black Aces, dat begint als een lieflijk folknummer, maar gaandeweg overgaat in een rocknummer met lekkere distortion en een prachtige gitaarsolo.

Het woord ‘toegankelijk’ viel al, toen het over de muziek ging. Toch heeft dat ook veel te maken met de stem van Bruntnell. Zonder dat die heel erg bijzonder (als in afwijkend) is, is het toch ook lastig om met vergelijkingen te komen. Het is een ‘eigen’ stem die goed in het gehoor ligt, zowel bij de rustige, meer ingetogen nummers als bij de rockende nummers. Het wat rauwe geluid komt bij die laatste nummers van pas, wel moet de singer-songwriter oppassen dat hij dan niet doorslaat.

Bruntnell heeft in de afgelopen 12,5 jaar bewezen een goede song- én tekstschrijver te zijn. Toch heeft het hem niet de bekendheid gegeven die zijn muziek verdient. Hopelijk gaat dit verzamelwerk daar verandering in brengen. Met 17 tracks is Retrospective een uitgebreide en erg interessante kijk in het mooie muzikale verleden van Peter Bruntnell en de aanschaf van de cd dus meer dan waard. En we mogen hopen dat Bruntnell ook in de toekomst nog veel van zich laat horen. 1. I Want You
 2. Bent Out of Shape
 3. 25 Reasons
 4. Have You Seen That Girl Again
 5. Shot From A Spring
 6. Handful of Stars
 7. Here Come The Swells
 8. Black Aces
 9. City Star
 10. By The Time My Head Gets To Phoenix
 11. Little Lorelei
 12. K2
 13. Cold Water Swimmer
 14. Domestico
 15. Bruise On The Sky
 16. Ghost Dog
 17. Played Out (featuring Rumer)