×

Recensie

Rock

22 november 2014

Pauw –

Pauw

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Goomah Music

Pauw Pauw Rock 4.5 Pauw – Pauw (EP) Written in Music https://writteninmusic.com

Liefhebbers van psychedelische rockmuziek opgelet! We hebben weer een nieuw bandje in Nederland; Pauw! Drie jeugdvrienden, die na verschillende omzwervingen bij diverse bands, besloten eens de koppen bij elkaar te steken en in een schuur een potje muziek te maken. Rens Ottink (drums & vocals), Brian Pots (guitar & leadvocals) en Gerben Bielderman (bass, keys & vocals) kwamen al snel tot ontdekking dat ze alle drie een voorliefde hebben voor de jaren ’60 -’70 psychedelica ala Pink Floyd, The Doors en The Byrds. Dus na flink wat uren van jammen en nummers schrijven was Pauw een feit. Om hun muziek aan de man te brengen werd de band ingeschreven voor de Popronde 2014 en met zo’n 30 boekingen zijn ze ongeveer de meest geboekte band van deze Popronde editie. Gevolg hiervan is dat ze werden gevraagd voor de voorprogramma’s van onder andere Blackberry Smoke, Templess en Elephant Stone.

Na het succes van de Popronden kon het dus niet lang meer duren eer deze muziek zou worden uitgebracht. In Goomah vonden de mannen een label die dat wilde doen met als gevolg dat op 29 november aanstaande in Studio K in Amsterdam hun eerste, titelloze, EP zal worden gepresenteerd. De 12” vinyl release zal trouwens op 24 januari 2015 plaats vinden in de Metropool in Hengelo.

Vier zelfgeschreven nummers bevat de EP. Maar met bijna 30 minuten aan muziek zou je haast gaan denken aan een volledig album. Het 6.44 minuten durende openingsnummer Shambhala laat er geen misverstand over verstaan met wat voor muziek we te maken hebben. Openend met fluittonen en na een halve minuut overgaand in gitaargeweld, ondersteund door een Indiase Sitar, waan je je onmiddellijk in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Psychedelica van de bovenste plank, symfonisch, dramatisch en  meeslepend. Pink Floyd in hun hoogtijdagen, maar dan anno 2014 en voorzien van spannende harmonieuze samenzang en Oosterse invloeden. Misschien valt de beste vergelijking nog wel te maken met de in 1969 in Hamburg opgerichte Engelse progressieve symfonische rockband Nektar.

Deze drie jongens zijn er in korte tijd in geslaagd muziek op een EP te zetten van internationale allure. Eigenlijk is het gewoon on-Nederlands goed. En dat dat niet onopgemerkt is gebleven blijkt wel, want aankomende week mogen ze hun kunsten laten horen bij 3VOOR12, is de singel Shambhala bij 3VOOR12 singel van de week en mogen ze de week daarop hun debuut maken op nationale televisie middels de beroemde 1 minuut van DWDD.

Tracklisting Pauw:

  1. Shambhala
  2. Abyss
  3. Punch Drunk
  4. A Siren