×

Recensie

Jazz

22 februari 2013

Pat Metheny

The Orchestrion Project

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Nonesuch Records

The Orchestrion Project Pat Metheny Jazz 4 Pat Metheny – The Orchestrion Project Written in Music https://writteninmusic.com

Het zeer bijzondere Orchestrion project van Pat Metheny had op de podia zijn absolute apotheose. Voor een ieder die de mogelijkheid had om in februari 2010 de Orchestrion concerten te zien weet dat deze legendarisch waren.

Orchestrion verwijst naar de late 19e en begin 20e eeuw waarin grote mechanische instrumenten gebruikt werden om de klanken van een volledig orkest na te bootsen. Metheny speelde voor het studioalbum Orchestrion, alle op maat gemaakte, instrumenten via onder meer solenoïde knoppen en pneumatische aandrijvingen, zelf in en creëerde zo zijn eigen orkest/band. Op het album klonken de composities mooi maar omdat je niets van de installatie die Orchestrion is, kon zien kwamen de composities soms wat clinisch over. Je miste de ideale samenwerking die de geweldige muzikanten in de Pat Metheny Group met elkaar hebben. Live viel er juist, door het visuele spektakel met muren vol instrumenten die via pedalen worden aangestuurd, ontzettend veel te genieten. Daarnaast had Metheny nog wat extra composities aan het concert toegevoegd die zeer grote indruk maakten. Composities die hij maar heel weinig speelt.

Het spelen met Orchestrion had in die periode nog wel wat opstartproblemen en al snel werd via recensies vanuit andere landen duidelijk dat de concerten maar beter en beter werden. Uiteindelijk wilde Metheny, na 100 concerten, Orchestrion ook graag op beeld vastleggen en werd besloten om de volledige Orchestrion installatie op te bouwen en in 2 dagen in de fraaie St.Elias Church in Greenpoint, Brooklyn opnamen, zonder publiek, te maken. Die opnamen waren afgelopen november reeds in een aantal filmzalen in Amerika te zien en zullen nu op DVD in Europa verschijnen. Er is tegelijkertijd ook een dubbelalbum uitgebracht waarop alle composities reeds te horen zijn. Ondanks het feit dat mijn persoonlijke voorkeur overduidelijk uitgaat naar een echte band blijft het indrukwekkend wat Metheny hier laat horen.

Je kunt over het gehele album horen dat Metheny optimaal is ingewerkt met zijn pedalen en zijn ‘band’. Vooral in de finales van Orchestrion en Spirit Of The Air is het absolute magie wat we horen. Ook Stranger In Town groeit met zijn tegen drum ‘n bass ritmes naar een weldadige finale. Daarnaast geeft het dubbelalbum ook ruimte om met zijn Orchestrion te experimenteren, Metheny speelt 2 dikke improvisaties die een heel goed beeld geven van wat hij allemaal met de opstelling kan doen.

Natuurlijk worden alle songs van het originele Orchestrion album ten gehore gebracht maar ook composities als Antonia en Tell Her You Saw Me van zijn zeer persoonlijke meesterwerk Secret Story zijn hier te horen. Maar ook Stranger in Town, van We Live Here (1995), Sueno con Mexico, van New Chautaugua (1978), 80/81 – Broadway Blues( een koppeling van het de titeltrack van het gelijknamige dubbelalbum uit 1980 en een Ornette Coleman original, door Metheny voor het eerst vastgelegd op het album Bright Size Life uit 1976) en albumafsluiter Unity Village (van het niet officieel uitgebrachte album met dezelfde naam uit 1993) vinden op het dubbelalbum zijn ideale weg.

Natuurlijk zal de film van dit concert de absolute magie van The Orchestrion Project veel beter tot uitdrukking brengen maar dit dubbelalbum is alvast een meer dan fijn voorproefje.

Tracklisting The Orchestrion Project:

CD1:

 1. Improvisation #1
 2. Antonia
 3. Entry Point
 4. Improvisation #2
 5. 80/81 – Broadway Blues
 6. Orchestrion

CD2:

 1. Soul Search
 2. Spirit Of The Air
 3. Stranger In Town
 4. Sueno con Mexico
 5. Tell Her You Saw Me
 6. Unity Village