×

Recensie

Pop

26 januari 2022

Palace

Shoals

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Virgin

Shoals Palace Pop 4 Palace – Shoals Written in Music https://writteninmusic.com

Na twee succesvolle albums de muzikale bakens (wat) verschuiven is als band het beste wat je kunt doen. Door hun ‘oude’ sound op te frissen en te verdiepen laat het Londense Palace met hun nieuwe, sterke album Shoals horen een echte blijver te zijn.

Misschien moeten we het idee van een lockdownplaat zo langzamerhand gewoon maar los gaan laten. De songs die muzikanten schreven tijdens de pandemie gewoon gaan zien als reflectief. Shoals is overduidelijk een plaat vanuit die perceptie geschreven en dan schiet de term lockdownplaat echt tekort.

Met Shoals vindt de band zich muzikaal opnieuw uit. Met de zo herkenbare stem van Leo Wyndham als middelpunt presenteert Palace zich op hun derde album als een band die dieper durft door te pakken en hun lyrische songaanpak nog verder durft door te duwen. De prachtige, atmosferische, single Gravity was daar al een fijn voorbeeld van.

Startend met het soulful Never Said It Was Easy openbaart zich een muzikaal rijk geschakeerd album waarop de melodieuze kracht van de songs, met die immer heerlijk gitaarpartijen prominent, zich fraai met introspectieve sferen vermengen. De twaalf songs op het album laten een band horen op de groei naar nog emotievoller werk.

Dat songschrijver Wyndham al vanaf jongs af aan met zijn eigen dood bezig is mag al twee albums duidelijk zijn, ook op dit album keert dat gegeven diverse malen terug . Hij omschreef de songs van het nieuwe album eerder in de Britse pers als ‘a love letter of fear’ en hoewel de sfeer van de songs warmbloedig is, is deze net zo goed melancholiek.

Shoals biedt een mooie balans tussen songs die we van Palace gewend zijn (Friends Forever, Killer Whale) en nieuwe muzikale wegen (Gravity, albumafsluiter Where Sky Becomes Sea, Sleeper, Give Me The Rain). Ook een prachtsongs als Fade, in sfeer vergelijkbaar met Gravity, laat een band op de muzikale groei horen.

Dat Palace met hun derde album volop overtuigt mag duidelijk zijn. Benieuwd wat de band op tour op de setlist durft te zetten. Terughangend op het oude werk of juist de oudere songs als onderdeel van de nieuwe set songs maken? Het sterke Shoals zou de band toch het vertrouwen moeten geven om nu muzikaal nog verder door te pakken, dus laten we hopen dat ze het laatste doen. 1. Never Said It Was Easy
 2. Shame On You
 3. Fade
 4. Gravity
 5. Give Me The Rain
 6. Friends Forever
 7. Killer Whale
 8. Lover (Don't Let Me Down)
 9. Sleeper
 10. Salt
 11. Shoals
 12. Where Sky Becomes Sea