×

Recensie

Jazz

31 maart 2014

Otis Trio

74 Club

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Far Out Recordings

74 Club Otis Trio Jazz 4 Otis Trio – 74 Club Written in Music https://writteninmusic.com

Zoals de groepsnaam al doet vermoeden zijn ze met z’n drieën en is 74 Club hun debuutalbum. Otis Trio komt uit Brazilië en dit keer eens geen bossa-invloeden, wat op zich al een verademing is. Want bossa en aanverwante Zuid-Amerikaanse muziekstromingen zijn leuk, zeker wanneer de temperaturen oplopen, maar ook een overdaad bossa kan soms verlangen naar even geen bossa. Wie dus de onvermijdelijke bossa verwacht op dit album zal teleurgesteld worden. Daarvoor in de plaats heel veel vettige jazz.

74 Club is het resultaat van een paar jaar lang ploeteren, veel in clubs spelen en schaven aan een eigen stijl. En het resutaat is te beluisteren in negen composities en zag het altijd interessante Far Out label wel enige potentie in de kunsten van het drietal uit St. André uit te brengen. En op 74 Club is er genoeg te ontdekken en te beleven. En dat maakt een album altijd wel tot een zinnige tijdsbesteding.

Wat meteen opvalt is er naast de basisleden (João Ciriaco, Flavio Lazzarin en Luiz Eduardo Galvão) er een hele batterij gastmuzikanten worden opgetrommeld, die de jazz van Otis Trio vooral behoorlijk toeterpower geven. De basisbezetting van gitaar, bas en drums wordt aangevuld met vibrafoon, saxofoon (tenor, sporaan en bariton), trompet, flügelhorn en klarinet. Genoeg wapentuig aan boord dus, maar door een beheerst gebruik van de ter hand staande instrumenten, wordt het risico dat de boel wordt dichtgeplamuurd met een muur van geluid gelukkig vermeden. Integendeel: wat al meteen bij de opener Montag’s Dream opvalt, is dat alle instrumenten goed van elkaar zijn te onderscheiden en er zelfs een mooie gelaagdheid te bespeuren is, dat beluistering niet tot een vermoeiende bezigheid maakt. Bovendien klinkt de productie door gebruik te maken van analoge opnameapparatuur ook nog eens behoorlijk authentiek. En met de geluidskwaliteit zit het ook wel goed: 74 Club klinkt als een klok, waarbij vooral de drums fraai zijn vastgelegd.

En de muziek? Otis Trio opereert in een mix van bebop, improvisatie en flarden Europese jazz. In niks is te horen dat de heren afkomstig zijn uit een land waar doorgaans muziek vandaan komt die veelal met zonnige omstandigheden wordt geassocieerd. Daarvoor in de plaats een rijke melange waarbij er voldoende variatie is vanwege het grote aantal denkbare instrumentale combinaties. De gitaar van Ciriaco staat centraal en vervult een centrale, maar geen opdingerige rol. Soms is zijn gitaarspel onopvallend opvallend aanwezig. En bovendien is er voldoende ruimte voor de gebruikelijke solo’s en improvisaties, maar nergens klinkt het overspannen of neigt het naar egotripperij. Zaken waarover is nagedacht en positief effect sorteert.

74 Club is een album dat zonder enige vooroordelen beluisterd moet worden en in die onbevangenheid is het debuut van de Otis Trio meer dan te pruimen. En dat terwijl de muziek bij vlagen soms niet echt toegankelijk is, zal ook de minder ingewijde jazzluisteraar aan 74 Club gekluisterd blijven en het album uitzitten.

Otis Trio levert een meer dan gemiddelde prestatie met een opvallend debuutalbum, waarbij spelplezier, avontuur en instrumentbeheersing een geslaagde combinatie vormen. Een band waar nog veel verwacht van kan worden. In elk geval een aangename verrassing. Lekker hoor, bossaloze Brazilianen ..  1. Montag's Dream
  2. Otis Natu
  3. Tempestade
  4. Sophisticated Junkie
  5. Funny Groove
  6. Quarta-Feira Santa
  7. Seisquatro
  8. No Oceano
  9. DNN