×

Recensie

Alternative

19 juli 2019

Olympia

Flamingo

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: EMI

Flamingo Olympia Alternative 3.5 Olympia – Flamingo Written in Music https://writteninmusic.com

De in de hoogtijdagen van de new wave geboren Olivia Jayne Bartley staat met beide voeten in deze vruchtbare voedingsgrond. Met punkie catchy liedjes brengt de Australische zangeres vanuit Melbourne haar tweede album Flamingo uit. Net als haar debuutplaat Self Talk onder de artiestennaam Olympia. De stekelige popdeuntjes worden met een handvol singles aan het publiek gepresenteerd, en piekt in het thuisland rond de 25e plek in de album charts. Het opgewekte vertrouwen bij mega platenconcern EMI is zo groot dat ze ook nu weer met haar aan de slag gaan. In de afgelopen drie jaar heeft de singer-songwriter gewapend met haar gitaar, piano en percussie de nodige speelervaring in de festivalweides opgedaan. Live mag ze haar stem en gitaarspel tijdens de tour van de van Something for Kate afkomstige zanger Paul Dempsey warmhouden.

Dynamische elektronica en statig gitaargeweld doet dienst om de overslaande stemgymnastiek van Olympia te onderscheppen. Met een hoog enthousiasme roept deze zangeres het stoere rockchick geluid van de vorige eeuw op. Natuurlijk past de stijlvolle coupe en zwoele uitstraling van Olivia Jayne Bartley perfect bij dit tijdsbeeld. Alles wijst er op dat de talentvolle muzikant smeekt om verder dan haar uiterlijk te kijken. Krachtig in duizelingwekkend tempo begeleidt ze zichzelf op Flamingo. De verwachtingen zijn door het in de zomer van vorig jaar uitgebrachte openings single Star City hoog.

Het zwaardere Easy Pleasure wordt door een bonkig postpunk ritme en de bijna hese klaagzang van Bartley gedragen. Met de nodige grimmigheid zoekt ze bij depressieve navelstaarders aansluiting. Een absoluut hoogtepunt op Flamingo, zeker als ze ook nog de gitaar aardedonker laat janken. De in dit voorjaar uitgebrachte Hounds plaatst zich moeiteloos tussen de springerige Britpop, en is net als Star City op het rusteloze vakantiegevoel gericht. Producer Burke Reid haalt het Madchester dance gevoel naar boven. Voor Two Hands zou Debbie Harry een moord doen. Een Blondie song gekneed in de creatieve handen van Olympia.

Flamingo is een volwassen verwerkingsplaat. De tragiek van verlies en pijnlijke sporen die littekens in de ziel branden staan hierbij centraal. De evenwichtigheid van deze dame leert je in te zien hoe ze met haar verdriet omgaat. Soms bijtend, dan juist hulpeloos emotioneel. Ze stopt er genoeg luchtigheid in, waardoor het geen zielige uiting van wanhoop is. Olympia bewandelt wegen die haar kaarsrecht over de scheidingslijn tussen alternatief en pop laten lopen. Top 40 muziek met een rafelend randje waar de ultraviolette jaren tachtig kleuren de beginselen vormen. 1. Star City
 2. Come Back
 3. Easy Pleasure
 4. Nervous Riders
 5. Hounds
 6. Won't Say That
 7. Two Hands
 8. Shoot To Forget
 9. First You Leave
 10. Flamingo
 11. Wrong Number