×

Recensie

Alternative

03 mei 2011

Okkervil River

I Am Very Far

Geschreven door: Sophie Westhiner

Uitgebracht door: Jagjaguwar

I Am Very Far Okkervil River Alternative 4 Okkervil River – I Am Very Far Written in Music https://writteninmusic.com

Het moet anders. Dat heeft zanger van Okkervil River Will Sheff gedacht toen hij begon met schrijven aan een nieuw album. I Am Very Far is zeker anders geworden dan voorgaande platen als Black Sheep Boy (2005) en Down The River Of Golden Dreams (2003): steviger en bombastischer. Op de nieuwe plaat slaat Okkervil River de snaren wat harder aan maar nog altijd de vertrouwde gevoelige.

Sheff heeft zich voor het schrijven van I Am Very Far afgezonderd bij zijn grootouders. Hij wilde niet weer hetzelfde trucje uithalen als bij voorgaande albums. Dat is gelukt. I Am Very Far heeft een andere sound dan voorgaande albums, ondanks dat de teksten nog even melancholisch zijn als altijd. Maar de muziek, dat is de grootste verandering. The Valley, het eerste nummer van de plaat, begint met stevige drumslagen, waarna Sheff met krachtige stem er over heen zingt. Voor gitaar en piano geldt hetzelfde: geen zacht en voorzichtig gedoe, maar harde tonen die het album introduceren.

De leden van Okkervil River zijn geen van alle gezegend met een gouden strot. Zuiver, ok, maar mooi is het niet altijd te noemen. Maar het hoort bij de onstuimige muziek die de band maakt: gevoelig, kwetsbaar, en vol overgave. We Need A Myth is daar een goed voorbeeld van. Het nummer gaat trapsgewijs elke keer iets omhoog, en elke keer zingt of schreeuwt Sheff meer en meer zijn ziel uit zijn lijf. Luisteren naar I Am Very Far kan een pijnlijke en confronterende ervaring zijn.

Single Wake And Be Fine (onderaan de pagina te beluisteren) is hét juweeltje van de plaat. Het nummer is met veel instrumenten opgenomen (meerdere gitaren, drums, bassen), waardoor het geluid vol en bombastisch is. Laatste nummer The Rise is dan weer compleet het tegenovergestelde. Hierin zingt Sheff een duet met zichzelf, waarbij hij begeleid wordt door piano en strijkers.

Het is een gevarieerd album geworden, dat, zoals al eerder gezegd, anders is dan voorgaande albums van Okkervil River. Het is een vernieuwende koers voor de band, wat goed voor ze uitpakt. Een interessante plaat en door de toegankelijkere toon ligt de weg naar een groter publiek open. En dat heeft deze band zeker verdiend.

Lees ook het interview dat Written in Music had met zanger Will Sheff, over het nieuwe album. 1. The Valley
 2. Piratess
 3. Rider
 4. Lay Of The Last Survivor
 5. White Shadow Waltz
 6. We Need A Myth
 7. Hanging From A Hit
 8. Show Yourself
 9. Your Past Life As A Blast
 10. Wake And Be Fine
 11. The Rise