×

Recensie

Alternative

17 april 2017

Oiseaux Tempête – Al

Al An!

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Sub Rosa

Al An! Oiseaux Tempête Alternative 5 Oiseaux Tempête – Al An! Written in Music https://writteninmusic.com

Met Al An! (And Your Night Is Your Shadow – A Fairy Tale Piece Of Land To Make Our Dreams) levert Oiseaux Tempête rond parisiens Frédéric Oberland en Stéphane Pigneul een moderne undergroundklassieker. Het album is overweldigend, compromisloos en vloert eenieder die kennis maakt met de groep.

Eerder hadden we al het genoegen om kennis te maken met Unworks & Rarities. Die haalde ons finaal over de streep voor deze band. En nu is er deze opvolger, die op dit deels in Beiroet met lokale muzikanten opgenomen album zowaar nog een stapje verder gaat.

Dromerig en hondsbrutaal tegelijkertijd is het album, een machtige stroomstoot van prikkelende energie. Want de muziek die de groep maakt is meer dan anders een uiterst fysieke ervaring. Fysiek zoals de heldhaftige uitputtingsslagen die de concerten van Swans typeert, al neigt de groep ook naar een politiek getinte cultband als Godspeed You! Black Emperor. Daar valt zeker iets voor in te brengen : de charismatische, bedwelmende postrockinvloeden bijvoorbeeld.

Dat levert een sonisch experiment op dat eigenlijk geen echte gelijke kent. Volstrekt uniek, ook al omdat de groep in zijn lange, vaak meanderende tracks ook exotische en oriëntaalse sferen aanhangt. Zo nodigt de groep de luisteraars mee uit op een boeiende reis vol onbekende bestemmingen.

Oiseaux-Tempête moet het vooral hebben van experimenteerdrift, maar brengt met zijn druggy postrock vol psychedelische effecten iets dat maar al te zelden de alternatieve radiogolven teistert, waardoor de groep helaas wat onder de radar blijft. Jammer, want onder de songs weerklinkt net het stevig kloppende hart van de underground. En daar teert de groep ook op, want niet zelden verwijzen songtitels naar het donkere, naar het invallen van de nacht en naar afkoeling in een schaduwrijke omgeving. Zoals onder meer tijdens het ronduit epische Through The Speech Of The Stars.

Toch weet de groep ook het verbeeldingsvermogen te prikkelen, onder meer via poëtischere passages als het rituele The Offering. Zo bijvoorbeeld leent de Lebanese zangeres Fairuz haar stem en duikt ook de dichter Mahmoud Darwish op als inspiratiebron. Oiseaux-Tempête legt de connectie tussen Oost en West. Zeker in turbulente tijden als nu is dat een bijzondere opdracht die ze ook waarmaken (Feu Au Frontières).

Verder is het ook zo dat Oiseaux-Tempête een humanistische boodschap brengt waarin het rebellerende, protesterende en zelfs anarchie naar voren komen, zoals onder meer tijdens Electrique Resistance duidelijk wordt. Al An! is complex, gelaagd en dan weer dromerig en rijk aan geluid en texturen, zo spreekt de groep eerder van “live ephipanies”, wat nog maar eens onderstreept hoe straf ze eigenlijk wel niet zijn. Monumentaal en overtuigend over de hele lijn. 1. Notes From The Mediterranean Sea
 2. Bab Sharqi
 3. Feu Aux Frontières
 4. Baalshamin
 5. Our Mind Is A Sponge; Our Heart Is A Stream
 6. I Don't Know, What Or Why [Mish Aaref Eish W Leish]
 7. Électrique Résistance
 8. The Offering
 9. Ô Nuit, Ô Tes Yeux
 10. Carnaval
 11. Through The Speech Of Stars Featuring G. W. Sok
 12. À L'aube
 13. Par-Delà Le Désert